Beogradske opštinske novine

ГОДЛНА IX. Иџедседник. Разуме се да се тражи објашиење јер ово објашњење даје уз извесне дужности и права нека и он има права да тражи накнаду подовине илаге пређашњег председпика. Да ли тај члан треба у томе смислу тумачиги, то је питање о коме ћемо друге •седнице говорити. Р ДраговиК. Ја мислим да треба ово одложити за идућу седницу. М. ВелизариЛ. Г. Карапешић заступао је председника и мисли да има права да гражи од одбора да му се да половина илате председникове чију је дужност вршио. Сад одбор има да реши да ли да му се да или не, али за то што је то нов предмет, он се има одложиги за идућу седницу. У томе је сва ствар. Ја бар мислим да је тако. 1/редседник. Као шго зпате ми смо са г. Периклесом Цикошем свршили преговоре и дошло је до тога да је и уговор сачињен између општине београдске и њега о подизању трамваја, Г. Периклес и друштво подпели су један плаи по коме би се имала да подиже трамвајска мрежа кроз улице београдсае па да би се тај план могао утврдити, ја то стављам иа дневни ред за идућу седницу. Овде је његово писмо у преводу и ако желите може се прочитаги? (не треба; да се остави за идућу седницу .Ј М. ВелизариА,. Ја би предложио да се позове комисија која би до идуће седнице то испитала. Председник. Одборска седница не може да буде у ионедељник ебог празпива по ће можда бити у среду или четвртак. Пристајете ли да се преда трамвајској комисији да она ово проучи? (пристајемо) Сад имамо да решимо питање о сманењу цене хлебу, Цене су брашну и пшеници набављене изволте чу ги. (секрегар чита) Према томе има да се одреди и цена хлебу. Д. НајдановиК. Према цени када је одређена такса на 25 т. садања је цена у разлици за један динар и стога би предложио, да буде 24 паре. Ф. Васиљевић. Господо, мени изгледа да ће још пасти цена житу а и брашну због ове кише. Не би требало сваки час да мењамо и с тога би предложио да остане за идућу седницу. (Чује се: Никако.) Љ. ЈовановиК. Ови ценовпици трговачки удешени су по жељи лебара, а иначе цена је и код њих јеФтинија с тога сам да се смањи. И. ЦветановиК. Ја предлажем да се смањи на 23 паре јер не стоји оно што наводи г. Најдановић, пошто је про била цена 17—18 дин. а сад је 16—15 на и 14 дакле није разлика у јеФтиноћи за један динар него за 2—2 1 ),, па и 3 дин. Председаик. Слажете ли се сви да буде 23 п. или да гласамо. (слажемо се) Добро једпогласно је усвојено да се сведе на 23 п. а да са продаје на 20 п. (Јесте) Р. ДрагојееиК. Само да се то одмах сутра објави. (Добро) Председник. Поред тога и да се обрати пажња и иа печење хлеба јер се приметило од како је пре спуштена цена, да је хлеб непечеп продават. (Врло добро.) Чујте молбу једну, којом се тражи повраћај кауције (секретар прочита молбу г. Живковића адвоката и заступника Ћирије.) Ово је нов предмет и неможе се сад о ње-

— 225 му решавати. Но молим вас одредите једну комисију да то прегледа и иоднесе извештај. Ђ. НоваковиК. Ја неналазим да је овде потребна комисија. Суд треба да поднесе одбору извештај шта је с тим, па ако није издато да се изда а иначе да се види у чему је. М. Велизарић. То је сувише јасна ствар. Не треба ово овако да дође иред одбор. Суд треба д<* впди и ако није враћепо да врати, а одбору да поднесе извештај како је то могло да остане. Ја предлажем да то суд изврши, па ако неможе, нев изнесе пред одбор. М. Јовановић. Ја иезнам каво је дошда ова ствар пред одбор а још мање како је то дошло у питање. За мене је потребно да знам, да ли је извршена калдрма вако треба и јели примљена. Та акта треба да разгледа општински адвокат, па да напише реФерат о томе. М. ВелизариК. Ми сви знамо ову калдрму што иде поред делијске чесме. Она је примљена, само се од њега захтева да за три године јамчи за калдрму. Л. Дашковип. Ја сам био у комисији и све је примљено. М. КааетановиК. Даза Дашковић и ја прегледали смо ире неволико дана и видили, да је све извршено. Сад треба да се изда вауција. Сад чујем приватно, да нема у депозиту да је издаго. Дакле нека се то изводи. М. ЈовановиК. Ја мислим да је ова ствар сасвим неумесно овде дошла вад има неки недостатак због чега се неможе исплатити. онда нека суд извиди и нек поднесе реФерат одбору. Председник. Састанак је завључен. Састанав је. овај трајао до ^ часова у вече.

држан 12. Јуна 1891 године.

Председавао председнив Милов. Р. Маринвовић. Председник. Молим вас господо одборсва је седница отворена. Изволте чути прогокол прошлог сасганка. (секретар чита) Има ли во од господе одборнива да примети што па сасгав протокола? Р. ДраговиК. Погрешно је у протоволу записано, да је г, Карапешић поднео одбору молбу за навнаду што је заступао председнива. Није одбору поднео ништа, него је то председник само напоменуо усмено. С тога нева се у овоме смислу испрази протолкол. Председник. Ја сам тако и казао одбору а његовог авта нема. Тако и стоји записано. Усваја ли одбор нротокол? (усваја) Ђ. Новаковип. Кад је био говор о уговору за димњаке између општине и Милишића ја сам предложио, да се уговор раскине као шго је и сам он Мидишић тражио, и ово се је примило, пошто је решењима админ. власти и другима дозвољено да тај посао врше то треба таво ставити. Иредседник. Прима се примедба и исправиће се. Ј. ПетковиК. Ја би питао г. председнива да ми важе на вом месту има да смешта вамен Стева Иввовић?

Ш. Ј ОЈ 39. Каво мени говоре вишњичани, то излази, да он са пошењем тога вамена прелази на вишњичви атар. Ја знам да је казапо пре да се калдрмише до ћуприје или до краја чајира. Сад ваво он носи, изгледа ми врло дадево. Модио би да се ово извиди па ако неноси на месту гди треба да се нагера да то учини, ваво неби онштина иосле имала штете. Председник. Кад ово парочито видим могу вам вазати на чему је ствар, а за сад могу вам само толиво казати, да је он узео да лиФерује цигљу на белим водама, а у повратву отуда да носи вамен па вишњичви друм. Довле ће то и до вог враја носити и смештаги за сад не могу да знам, само знам да је воличина вамена воји има пренети 1200 вубних мегара. Наредићу да се извиди одмах па аво није оставио гди греба он ће га сместити у нашем агару. Но ми тим ношењем такође имамо вористи у томе што неморамо ми носити, јер ако га он не би смештао на врају агара већ ближе, то би ми онда морали учинити, а то чини много. Давле извидићу. К. Б. МихајловиК. Ја читам из општинских новина, да се даје на лицигацију ваФансво право на валимегдану. По моме мишлењу то не би требадо дати. Није то место такво, где могу доћи људи па пијанчити као што то може бити случај, па да онде узнемирава госте. На валимегдану може се продавати само минерална вода, нешто мало ливера разних и волача, а нивако и пиво, јер ако би и ово дозволи, онда би то било на штету каФеџија, који толике терете општинске и државне сносе, а не би било добро ни за углед парка. Председник. 0 чом питању могу да вам важем ово: још није модба за лнцитацију утврђена, но само сам имао разговора. То што ће се дозволиги на валимегдану, неће бити ваФанско право, него ће се продавати и у једпом и у другом оном киоску посластичарсве ствари и таво звана алвохолсва пића. Давле да ће му се неко баштенсво право. Љ ДашковиК. Ми смо лане донели решење, да се недају више нивом ни баштипсва ни механсва права. Сад општина сама излази ван свога решења и измењује то. Ј. Петковић. Г. председниче. Има ту једна модба палилулаца, воји моле да непдаћају певу трошарину. Молим вас да то изнесете на решење. Председник. 0 тој модби могу вам вазати ово: меии су лично поднеди молбу да се ослободе од плаћања трошарине. Ја сам им вазао, да ће се о тој молби решавати, вад комисија изнесе и продужи свој извештај о трошарини. Данас сам молио комисију да поднесе извештај и вад го учини решиће се и једно и друго. (добро) Љ. ЈовановиК. Ми смо донели решење, да се наплаћује тавса и на иевање по ваФанама од оних лица, воја то вао своју радњу упражњавају. Мени се чини да се сад та тавса непаплаћује. Молио би да ми се одговори за што је то ? Председник. У том питању дошла је управа општинсва у сувоб са наддеж. подиц. влашћу. То је пигање остало још нерасправљено. Кад се раснрави видићемо шта ће и како ће бити. И. ЦветановиК. Односно пића на калимегдану ја би опет питао, хоће ли се сам ракије и ииво продавати ?