Beogradske opštinske novine

БРОЈ 18. покварен, и то пе кривицом сопственика куће или оних који у истој стапују, трошкови око измене и пспитивања падају па терет управе водовода, а жалитељу ће се дати пакнада за онолико за колико се може доказати, да му је више урачунато воде но што је утрошио. Чл. 10. Одређена основиа такса у чл. 6. и 7., наплаћиваће се за сваки месец у напред и то сваког првог дана у месецу, а примаће се иаплата и за више месеци у напред. Количина утрошене воде контролисаће се па водомеру свака три месеца, и то у првој половипи овнх месеца: јануара. априла, јула и октобра. Ако се при томе покаже, даје утрошепо више од оне количине на коју сваки сопственив куће има нрава, то ће се та_) вишак одма паплатити по горе утврђеној цена. Ономе, који на поднету иризнапицу не буде хтео платити, обуставиће се давање воде, а наплата извршити административним путем. Чл. 11. Развођење воде од водомера иа даље у кући, оставља се самоме сопствонику куће; али при томе послу оп је дужан тачно се придржавати правила, која ће општина о томе прописати. Чл. 12. Сваки сопственик дужап је преко дана допустити општинским контролорима прегледање стања у коме се налазе како водомер тако и остале цеви, којима је вода по кућама разведена. Ако се при томе прегледању на разводним цевима по кући покажу какви педостаци, управа водовода може обусгавпти давање воде све дотле, док се ти недостаци ие уклоне. Чл. 13. Опази ли се, да неко воду прекомерно и узалудно троши, он ће ирво бити опоменут да то не чипи, па ако и после тога то поново учипи управа водовода има право да му даље давање воде обусгави. Чл. 14. У случају пожара затвориће се у дотичној кући све славине, сем оних које су вагрогасцима потребне за гашење ножара. Исто тако у случају каквог пожара сваки се обвезује да воду из своје куће сгави на расположење пожарницкма ради гашења пожара. Количина воде утрошена том приликом пада на герет општине а одредиће се по оцепи управе воловода. Чл. 15. На који ће се начин вода издавати за привремену употребу, решаваће управа водовода за сваки поједини случај. Чл. 16. Који поступи противно овоме правилвилнику, као и правилнпку за развођење воде у кући, томе ће се обуставити даље издавање воде. Чл. 17. Сви они којима се обустави давање воде према чл. 10., 13. или 16. овога правилника, плаћаће при свем том и даље основну таксу одређепу у чл. 6. п 7. овог правилпика. Ну, управа водовода, на молбу дотичног сопсвеника куће, може му понова до-

_ —198 — _ зволити упогребу воде, ако се увери да су узроци због којих је вода одузета неће понављати. Чл. 18. Кварење водовода или свега онога што водоводу принадлежи, казниће се по чл. 395 кривичног закона. Чл 19. За оне куће, које се са водоводом споје цре него што водовод проради, почињу ова правила да важе, од онога дана, када се објави да је редовпо издавање воде отпочело ; а за оне куће, које се споје са водоводом после те објаве, важиће ова правила од онога дана кад управа водовода изврши везу куће са водоводом.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 26. ВАИРЕДНИ САСТАНАК 13. Априла 1892. год. Пр едседапао председник г. Милов. Р. Марипкови^; били од чланова одбора г. г. Ник. X. Поповић, Љ. Јовановић,0. Вељаповић, Мића Петровић, Илија Ђорђепић, Ђорђс Ж. Нешић, Н. Вулковић, Ђ. С. Новаковић, А. Ј. Одавић, Др. П. Поиовић, Др. Радоваиовић, Ђ. Динитријевић, Коста Д. Главинић, С. Азријел, Мпх. М. Ђорђевић, Др- М. Т. Деко, С. Боторић, Милош Трпковић, Н. Р. Поиовић, М. Јовановић, Л. Дашковић. Јов. Ђуровић, В. Тодороиић Мпл .ј Ђорић, Ф. Васиљевић, М. Каиетановић. I. Прочдтан је заппсник одборскнх одлука седннде, држане 12. Априла 1892. год. п у одлуцн број 279. учињена је допуна, да се у обЈави нагласп, да ће се у Београду вршити многи послови око откопавања и ношења земље. II. По нрочитању акта пстражног судије за вар. Београд АБр. 6262, 6298, 6264, 6326, 6333, 6248, 6355, 6297, 6263, 6356, 6246, 6314, 6246, 6247, 6327, 6343, 6342, — којвма се тражо уверења о владању и пмовном стању пзвеснвх лица, одбор је изјаиио, да су му Веселин Јеремић, Милуп Мићић, Ђорђз Б јанић, Милован Братуљевић, Глигорије Јанпћпјевић, Милан Рнстић, Марија кћп Диме ТрнФуновића, Глигорије С. Мидепковнћ, Крста Мишпћ, СоФија Милааковић, Катарнна ХоФмап, Јелисавета жепа РаФаила Пашковића, Драгутин Пешић и Драгутип Петровић, непознати; да су Марко Николпћ, Љубомир Јоваповић, доброг владања, а слабог пмовног стања; да је Живка жена Рајка Крављанца доброг владања, а средњег имовног стања; да су Петар Шахим и Танасије Марковић доброг владања и доброг имовног стања, да је Мпх. Поповић, бив жапдар, хрђавог владања а слабог имовног стања; да је Драгутин Миланковић био осуђиван, али да је сада доброг владања, а слабог имовног стања идаје Јелисавета Петровпћ доброг владања и доброг пмовног стања III. Председнвк азноси одбору на мишљење молбе, којим се траже уверења о сиротноме стању. По прочитању тих молби АБр. 6233, п 6267 одбор је изјавио мишљење, да се Љубици Николнћевој и Дарпнки Радовановићевој, ученицама впше женске школе може дати тражепо уверење. IV Продужен је појединачни претрес правилника за издавање воде пз иовог беогр. водовода.*) Пре но што се прешло на читањо појединих чланова, председник је напоменуо одбору, да су г. г. Никола Стаменковић п Жпвко Милосављевић члан. надзорне водов, ком. присутни *) Правилиик је отштампан у целини у овом броју.

ГОДИНА X. и да ће они давати потребна обавештења, коју је напомену одбор примио к знању. По прочитању сваке тачке по особ, одбор је решио, да у правилнику за издавање воде из новог беогр. водовода овако гласи ; (Видп чл. 4. и 5. правплнпка у данашњем броју. Примедба чл. 5. Водо.мер у свакој кући да се постави по могућству у подруму пли капсји до граппце имања према улици, или где ово није могуће, иа улпци баш до саме грапцце имања.

28. ВАНРЕДНИ САСТАНА!^ 15. Априла 1892. год.

Председавао предс. г. Милов. Р. Маринковић; били од члапова одбора г. г. Р. Драговић, Др. П. Поповић, К. В. Михајловић, Јов. Христић, Н. X. Поповић, К*. Петровић, Н. Вулкопић. Јов. Туровић, М. Каиетановић, М. Јовановић, Др. М. Т. Леко, В. Тодоровић, Таса Капетап-Спасић, С. Азријел, Др. Алкалај, Љ. Јовановић. А. Ј. Одавић, К. Д. Главипић, Мића Пстровић, Св. Рисгић, М. М. Торђевић, М. Трпковић, С. Воторић, Ђ. Ж Нешић. I. По прочптању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 6367, и 6401, којпм се траже уверења о владању и имовном стању извесннх лица, одбор је изјавпо, да су Јован Илпћ, члан општ. суда и Ма^?ко Стојаиовић, адв/дсброг владања п доброг имовпог стања. II. По прочптању протокола лицитације ГБр. 530, држапе 10. Априла 1892. год. за полагање тротоара у Марково: и ппварској улпци, одбор је решио, да се полагање тротоара у Марковој и ниварској улици уступи Ђорђу Л. Трпковићу по цени и то ; за полагање тротоара од топчидерских плоча по један динар п двадесет и четирп и по иаре дпн. од квадр. метра; за полагањетротоара од ппротскпх плоча по један динар и девет и по и. д. од квадр. метра и за откопавње земље по један динар и педесет а две и по паре дин. од кубног метра. III. По прочитању протокола уже лицптацпје ГБр. 533, држане 11. Априла 1892. год пзмеђу Ставре Костпћа и Срп. Франц. друштва за грађење калдрме дотеранпм и ломљеним каменом п макадама преко Ма веног трга и Фишекџијске улпце и од Маркове до београдске улице, на којој лицитацијп Српско-Француско друштво није хтело да учествује, одбор је решао, да се грађење калдрме са дотераним и ломљеним каменом п макадама преко марвеног трга и фишекџијске улпце и од Маркове до београдске улице уступи Ставри Костићу по цени и то за грађење калдрме са дотеранвм каменом по седам дип. и петнаест пара дпп. од квадр. метра; за грађење калдрме ломљеним камеиом ио три дпнара н деветпаест пара дин. од квадр. метра; и за грађење мака;ама по два дин. и тридесет и пет пара дин. од квадр. метра. IV. По прочитању акта првостепеног суда за вар. Београд, АБр. 6353, којим се тражи да се према новом закону о пороти цзаберу осамдесет поротпика за вар Београд, одбор је одлучио, да суд општински спреми за идућу седнпцу до две стотине лиц', способнпх за поротнике, од којпх ће одбор општпнскп потребан број поротнпка изабратп. V. Продужеп је п довршен појединачни претрес правилпика за пздавање воде из новог водовода београдског. По прочптању сваке тачке по особ, одбор је решно, да овако гласи чл. VIII. (види члан 8. правилника, у данашњем броју).