Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 18.

— 204

ГОДИНА X.

стити, предлаже сад да се она наместп на Калииегдану. За тим позва секретара да прочита писмо вајарево (секретар прочита), Сем гога г Ђока је подпео извесне трошкове око преноса статуе, те је молио за неку помоћ. И на мој захтев да преда писмену изјаву, оп је то учпнио и молим одбор, да каже по овој ствари оно што жели. — Мата ЈовановиК налази да статуа Панчићева треба да се постави пред В. Школом, али је незгодно због оних дућанчића и продавница, но би згодно било у парку пред В. Школом, али да се не би иретрес дуго водио, предлаже да се ствар да па мншљење комисији, који треба да уреди Калимегдан. — Веља ТодоровиК хоће пре свега да зна, да ли је статуа својина вајарева, и ако је његова, онда општиоа не може њоме раснолагати, а ако је општинска, онда ће опшгина њоме располагати. — Председник јавља да је још раније регаено, да огпптина прими ту статуту на чуваље а да је намести, где се одбор договори. Сем тога, да се сав трошак од Париза до Београда исплати из општипсае касе, још се налази једно писмо председника одбора о Нанчићевој статуи. — Веља ТодоровиИ разликује дату статуу на чување опшгини и сасвим уступљену на располагање. Треба се свакако с њиа споразумети, па онда према томе и радити. — Председник пита, да ли су вољни да се ствар упутн комисији која се брине о уређењу Калимегдана. — Ђока Новаковик мисли да се ова ствар упути комисији и нарочито да се постара о постаменту. — Председник пита, да ли одбор пристаје, да комисија односно намегатаја гататуе ради у споразуму с вајаром, и оно што вајар жели. Одбор аристаје. — Предсехнш саопштава одбору, да општина још никоме није уступила под аренду право на изношење ђубрета за кварт врачарски. Држане су више пута лицитације, па нису хтели доћи. Сад Је поднесена једна понуда за три годипе, али тако да годишње плаћају 540 дин. Ја сам им тражио бар буџетом одређену суму, али су одговорили да не могу толико да плате. Са свега тога молим одбор да ову ствар регулише. — Андра Одавић би пристао на ову лицитацију, ако би предузимачи савесно вршили своју дужност. — Председник одговара, да ће суд водити строгу контролу и казнити све неуредности; међу тим се обраћао друштву за улепгаавање Врачара да оно о томе води бригу, па је одговорило, да то оно не може да ради. — Ђока НоваковиК је за то да се ова понуда примк, јер се не треба толико обзирати на приход, колико на здравствену страну. — Љуба ЈовановиК мисли, да би било успеха, ако би се држала још једна лицитација. — Др. Алкалај предлаже ла се ирими понуда за једиу годину, а за другу да се траже бољи услови.

— Председник сматра, даје глелиште предговорника на први погдед практично, а могло би се усвојити и магаљење г. Љубе Јовановића да се држи друга лицитација од попуђене цепе. — Ђока Новакови\ не палази успеха, ако се држи друга лицитација. — Мата Јовановип сматра да ову лицитацију треба уступити не за 540 дин., него џабе, само да се евег научи да се чува нечистоће и чисти ђубре. Мигаљења је да се ова лицитација да за годину дана. — Андра, Одаемћ напомиње, да, кад је мало пре освртао се нарочито на здравље, тада јога није знао, који су понуђачи. Сад нак, кад је дозпао, уверава се, да су то тачпи и уредни људи. Сматра да ову нонуду треба дати само треба о томе водити разговор, да ли за једпу или 3 године. — Председник пита, да ли одбор пристаје, да се ова попуда прими за једиу годину дана. Одбор аристаје. За тим позва секретара да прочига другу лицитацију о давању права под закуп за вађење песка па савској и дунавској обали. (Секретар прочита). Понуђач Ђорђе Грабов дао је цену од 1500 дин., а буџетом је предвиђено 1200, дакле, већа понуда. Понуђач жели да се објасни, да ли ће опгатина и за калдрмисање вадити песак или не ? Ја сам објаспио, да ће општина вадиги песак само при подизању зграде, али не и калдрме. —- Председнш тражи да се одреди стручна комисија, која ће по регаењу одборском ирегледати оправку општинских возова и потков кола и моли да се овласти општински суд да одреди стручњаке за овај посао. — Одбор овлашКује с,д. После тога позва секретара да прочита мишљење инжињерског оделења, које улице | треба онштина да узме у своје руке ради ; чишћења и предлог о томе. (Секретар про- I чита). Председник мисли да с овим треба учииити пробу. По закону требали би да чисте улице сопственици и закупци имања, али се у томе често наилазило на неприлике. Било је сопствепика, који су чистиле а који и иису. С тога мисли да треба учинијп ову пробу. — Др. Марко Аеко мисли да је одбор дужап да благодари председнику, гато ја тако важну ствар покугаао, да регаи ни тако прости и лак начин. Али пошто оргапизација овога посла није лака, то би требало позвати г. Ник. Стамевковића проФ. В. Школе, јер се оп специјадно тиме бавио. — Веља Тодоровић мисли да чишћење улица треба дати под закуп с тим да се одреди такса од куће, коју ће закупац сам наплаћивати. — Мића ПетровиЂ се слаже с предговорником, како треба издати под закуп чишћење улица, а да се врши кад нема живљег саобраћаја. — Председник усваја мишљење г. Дека и моли одбор да га овласти да ову ствар нзведе на најподеснији пачин. — Мата ЈовановиЂ моли одбор да обрати пажњу председпиштву па то, како су улице око војпе касарне врло нечисте, а услед тога, што се никаква пажња не обраћа при изношењу ђубрега из касарне на поље.

Подсећа одбор да се пре неки дан извлачила течпост с пумпом и да је сутра дан таков смрад ударао, да је па 200 мегара могао човека угушити. С тога моли одбор, да председништву обрати пажњу па то. па оно да тражи да државни оргапи претходе својим примером у одржању чистоће. — Председник напомиње, да, му је доиста г. Мата тако преставио раније ствар, и да је одмах јавио с.тарешини одељка, да поднесе извештај. Старешина одељка је све потврдио, што и г. Мата паводи. Такав извештај, да је одмах послас* г. министру војном и гражио да у интересу здравља грађаиства и војника нредузме иајстрожије мере, да се нечистоћа уклони. (Хвала). Што се гиче онога нереда, како војници расгурају ђубре и сепо по улици, урадићу све што треба да тога вигае не буде. (Врло добро). За тим саопштава извештај концесионара за електр. освегл. (Секретар прочита). — Мата Јовановић види да се у овом гшсму спомиње пеко „српско - Француско друштво за јавпе грађевипе". По уговору Цикош би могао учинити пренос само с одобрењем одбора. 0 том одзбрењу одбор ништа пе зпа, — Председник јавља да ово није пренос, него г. Цикош као директор Француско српског друштва протоколише Фирму п ништа друго. — Милутин МарковиЂ вели да ова ствар није рађена у комисији, с тога треба да прође кроз комисију. Слаже се с г. Матом о преносу уговора. Друштво не може бити сонственик уговора за електрично осветљење дотле, док то одбор не одобри, С тога сам да се ова ствар упути комисији. — Одбор усваја да се нотпаље комисији. Састаиак је трајао до б 1 ^ часова.

Т К С Е за јавне забавз у ошптини београдској I. а) За свирање муш. оркестара по каФанама, баштама и т. д. од коицерта до 5 д б) За свирање са певааем вештака од 1 кондерта 5 в) ,3а свирање аженског (оркестр) Дамен-Каиеле 20

15 д. 10 »

II. а). За 1 игранку у докал 1-ог реда. . . б) За 1 игранку у локал. П-ог реда . . в) За 1 игранку у локал. Ш-ег реда .... » III. а) За панораму на дан 5 1°Дб) За разне нредставе и иоказивање вештина, дневно , ... . 10—50 ^ в) За менажерије и музеуме 5—15 г) Цирвус од представе 10—20 » д) За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (певање, свирање и представљање) од вечера .... 50 , IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене ре шаваће општински С.уд засебно. • V. За воду на савској пумпн.

а) Буре од 3 акова . б) Буре од 6 акова в) Буре од 9 акова .

00*5 дин.. 00-10 „ 00*15 „

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЗ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Опгптина Београдска

Париа штампарн ја Народно Радикалне Странке.

7редник 7рош. Кузманови^