Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X. _ а на другом месту да им се да пристојна зарада, јер им је рад тежак. — Коста Б. МихајловиЂ расматрајући кодико се од 100 кила брашна с мекињом добаје чисгог просејаиог брашиа, предлаже да цепа хлебу буде 0'26 дио. — Гавра Брни^ држи да би са сви>! право било да се цева хлебу одреди према дапашњој цепи брашна и тиме да буде 20 нара дип, — Раденко Драгојеви^ мисди да не треба дати већу цену белом хлебу од 25 пара динарских. — Андра Одави^ рачуиски доказује да излази од 130 кила жита 100 кила брашпа. Од 100 кила брапша добије се 135 — 140 кида хлеба.

дии.

135 кгр.

жита по 19 дин. 100 кила 25'65

млеварина па

100

кила .

. 1-60

ношевина

» •

. 0-50

дрва

»

»

. 2' —

кирија

У>

V

» *

. 1-—

послуга

» ■

. 150

со

7)

. 0-50

Свега 32'75

Узмимо 135 кгр. по 24 п. д. чиии 22'40 дип. сто кила лекиња комипа 8 дип. и да од оног брашна од 100 кгр. буде мекиња само 25 кгр. то су 2 дин. Саберимо ова 2 дин, с горњом од 32 40 дин. го су 34 40 дин. Из овога рачуна иилази јасно да на 100 кила нмају лараде 1'65 дин. па сваки кгр. најмање 2 иаре. Налази да пекари хоће да екеплоатишу свет. — Ђока Ж. НешиЂ зна, као и г. г. одборници, да кад је цена житу била 20 — 21 динар, да је тада била тавса хлебу 26 п. д. Кад ]е пала цена житу па 18—19 дин. одбор је спустио таксу па 24 п. д. Слаже се с предлогом К. Васиљевића цена хлебу од 25 п. д. — Милутин МарковпК мисли ~ да је одбор општински на овако исти начин терорисан и од касапа. Тако исто сад раде хлебари. Прете да ће радње затворити, па нека затворе, опда ће бар бити слободно мешење хлеба 1 Наводи случајеве, из којих се да извести савесност Фуруиџија. Држи да треба белом хлебу да је цепа 24 п. дин. а црном 35 п. чар. — Ник. X. ПоиовиК моли г. Одавића да понови свој рачуп. — Св. БоториК и Соломон Азриел ми^ сле да треба повисиги цену хлебу на 25 п. дип. Др. Павао ПоаовиА сматра за дужноот ,да одбор, одређ} т јући ову цену, није се руководио злобом према Фурунџијама, него стварним рачуном. После тога поводи податке о злоупотребама Фурунџија. Тако један млинар ставио ми је до знања, да је један хлебар допео 30 кила јечма и 40 кила жита. Ово чини суму од 100 кила, па је све ово смешао п од њега гради хлеб. Најзад сматра да треба решити ствар тако: или да грађани имају добар лебац или да се кида с Фурупџијама. — Андра ОдавиК поново износи свој рачун на жељу одборника Ник. X. Поповића; ио коме од 135 кила жита добија се 100 вила брашна и моли одборпика Саву Вељаповића да каже стоји ли то у ствари. — Сава ВељановиК изјављује да се на 100 кила жита добије само 69 кила чиста нросејана брашна, јер 7 — 8 кила оде на растур а оео друго на мекиње.

_ _ 203 — _ _ — А ндра Одави/г попово излажа своје рачунске податке. — Сава ВељановиК указује на околнст, да једпа радња треба три момка, од којих се један плаћа 25 - 60 динара. — Андр а Одавић узима највећу цифру од 60 дин, па ипак је рачун тачап. После говора — Ваденка ДрагојевиАа да се г. г. одборници задрже на цепи хлебу и — Саве ВељановиКа, да буде слободно мешење, узе реч — Преседник да констатује, како се умножавају браниоци слободпог мешења хлеба. Њему то изгледа са свим природно, кад се погледа на то, како се дангуби у времену, одређујући таксу хлебу. У многим варошима из унутрашњости, тај покрет за слободним мешењем хлеба расте, а свршена дела показују, како послови теку мирпије. Међу тим кад се помисли, да је ово неопходпо погребна намирпица па се таксира, а друге не баш толико потребне, не таксирају се, опда мисли да то није право У осталом, држи да ће се и цене боље утврдити при слободном мешењу. Мисли да треба оставати извесан рок иа да се ова сгвар утврди и реши. Имамо три предлога: ирви, да цена белом хлебу буде 25, црном 20 п. дин.; други, да буде цена белом хлебу 26 и. д. а црн хлеб да се не таксира; а трећи иредлог, да цепа хлебу остане ио старој такси. Ставља питање, ко је за то, да се преко молбе пекара пређе на дневни ред гласаће за, а ко је за подизање цене хдебу гласаће против. После гласања — Председнпк саопшгава, да је 13 гласало да се цена хлебу повиси, а 9 да остане по старој такси. Сад остају свега два нредлога: први, Филипа Васиљевића, да цена белом хлебу буде 25 п. дип. и други, да цена белом хлебу буде 26. Ко је за први предлог гласаће за, а ко је за д<1уги гласаће против. После гласања — Председник саопштава, да је 12 гласало за предлог Филипа Васиљевића, а 6 за предлог од 26 п. дин. Према томе објављује, да је одбор решио, да цена белом хлебу буде 0-25 дин. а црном 0.20 д. За тим даје реч г. Соломону Азриелу. — Соломон Азриел наномињући да су у Земупу переце и киФле далеко веће, па се плати за једиу иерецу и киФлу две крајцаре (0 4 дин.), а овде за много мању перецу и кифлу плати се 2\ крајцаре (0 - 5 дин.), сматра да иас напш пекари глобе, те предлаже, да одбор избере комисију, која ће да одреди таксу киФлама и векнама. Одбор изјављује, да сам преседник иаименује комисију идуће седпице. Састаиак је трајао до 9 3 | 4 часова у вече.

држан 20. фзбруара 1392 год

Председавао председпик Милов. Р. Маринковић. Председник отварајући састанак позва секретара да прочита запиеник нрошлога састанка. (Усваја се). За тим јавља одбору, да се 22 Фебруара ове године навршује 10 година прогдашења Краљевине, У саборној цркви биће благодарење, а после ће се ићи у двор

_ ВР0Ј 18 на подворење. (Врло добро). После тога јавља, да је г. Коста Главинић дао оставку на чланство у комнсији о падзору радова око трамваја. Одбор усваја оставку и изабра г. Милана Петровића на његово место. Позива секретара да прочита тражење неколико уверења и оставку Илије Савића на нрисутничву дужпост при извиђању кривице. Одбор усваја оставку и изабра на његово место Розепа предузимача. Позва секретара да прочита протовод држане лицитације о набавци одела за позорнике и служитеље, која је јевтинија за 540 динара. Секретар ирочита. — Ђока НешиК. На нрвој лицитацији је био пар одела 100 дип., сад пак јевтинији. — Мата Јовановић нита у чему се састоји цело одело. — Председник извештава, да се одело пожариика и позорника састоји из: мундира, панталона, шињела и кане, за служитеље из: капута, прслука, панталона, горњег топлог капута и шајкаче. — Др. Милан РадовановиК нема шта да примети за вагрогасце и чуваре али има да примети за служигеље да је врло фино . Сматра да ће му боја за 3 месеца сва избелити, а по самом рачуну пе би требало да кошта више од 80 динара. — Председник јавља, да га је при бирању мустре руководидо то, што је та врста штоФова усвојепа и за друга надлештва. — Ђока Ж. НешиА држи да одпада бојазан г. Радовановића одиосно цене. Цена изгледа већа, што је одело за старешине скупље, јер кошта по 240 дин. — Мата ЈовановиК налази да је тежиште говора г. Радоваповића у томе, шго је овакво одело неподесно за служитеље. Налази мало разлике у оделу служитеља у министарству и ових у општини. Они што су пред канцеларијом могу имати лепо одело, али пије за оне што чисте собе. Одело пије скупо, лицитација се може усвојити, али за служнгеље да се избере друга боја. — Др. Марко Аеко примећује, да општииа кад купује одело својим службеиицима, има ираво да од њих тражи да одело чувају и за све просте радове да имају старо а само кад изиђу ван канцеларије да могу имаги то ново одело иоаче да су дужни да имају своје старо одело, које може више да издржи и које треба да одговара иословима, што их врше. — Председник ће жељу и тежњу предговорника утврдиги једиом уредбом, те да не могу одело носити свагда и свуда. Ова им је повишица дага у име награде и ради распозиавања од других грађапа, који додазе ради послова у општину и могди се на њих обратити ради послова у општиии. Пига, да ли одбор усваја држану лицитаЦИЈУ- Одбор усваја. За тим позва секретара да прочита извешће о држању лицитације за правлење калдрме преко падилулског трга. (Секретар прочита). — Одбор решава да се држи ужа дицитација између ове двојице. После тога секретар прочита извешће о држаној лицитацији за довршење кал дрме у „Душановој" улици. -- Одбор решава да се држи друга дицитација. — Председник саопшгава одбору, да вајар г. Ђока Јовановић, који је статуту пок. Панчића предао опшгини, и о којој има опшгина да се брине где ће је наме-