Beogradske opštinske novine

БРОЈ 21. На дан 27. Маја ов. год. од 3—6 часова после подне, држаће се у грађевинском оделењу суда опшг. вар. Београда у Панђеловој кући, — марвени трг — усмена јавна лицитацпја за откопавање земље и полатање калдрме на вел. пијаци између постојећих месарница и управе вароши Београда. Кауција 850 дин у готовоа новцу или у државним папирима. Странци полажу дуплу кауцију. Ближи услови и предрачун могу се видити сваког радног дана канцелариског и при лицигацији. Од стране суда општине вар. Београда ГБр. 791. 12. Маја 1892. год. Београд.

На дан 28 Маја тек. год. од 3—6 часова после подне, држаће се усмена јавна лицитација у грађевинском оделењу Суда опш. вар. — Београда у „Панђелиној кући — марвени трг" за оправку старе калдрме у улици ,,Обилића Венац и Краљ Милановој до Скопљанске улице. Кауција (80) осамдесет динара у готовом новцу или државним папирима. Ближи услови и предрачун могу се видиги сваког радног дана за време канцелариско и нри лицитацији. Од стране суда општине вар. Београда ГБр. 817, 16. Маја 1892. г. у Београду.

Суд београдске општине, држаће на дан 1. Јуна т. г. лицитацију за набавку 13.000 килогрима соби, и 11.500 килограма јечма, за храну коња пожарне чете. Лицитација ће се држати у канцеларији књиговодства општинског од 3—6 часова по подне. Кауцију полажу српсЕИ грађани, за зоб 160 дин., а за јечам 140 дин., страни поданици полажу дупло. Кауција се прима у новцу, или у државним хартијама од вредности. Услови ове лицитације, могу се видети, сваког радног, дана, у канцелариско време, и на дан лицитације, у књиговодству београдске опшгине. Од Суда ошптине вароши Београда, 15 Маја 1892 год. ОБр. 8816. у Београ^у.

Палилулски одељак београдске општине, држаће на дан 27. т. м. лицитацију за оправку општипских рабаџиских возовакола. С тога позива колареда поменутог дана дођу на лицитацију у која ће се држати од 3—6 часова по подне. Од Суда општине вароши Београда 15 Маја 1892 године. СБр. 4718. у Београду.

— 226 о Г Л -А. С

Управа београдског водовода овим објављује писмену лицитацију за Еопање ровова и аолагање цеви за саајање куКа са новим београдским водоводои. Писмене понуде ће се најдаље до 23. Маја ов. год. закључно до 6 саги у вече подносити у занечаћеном писму «адресованој управи водовода" са назначењем: „Понуда за спајање нуЋа са водоводом" Понуде се могу подносити за конање и затрпавање ровова са нолагањем цеви у једно, или само за копање и затрпавање ро вова без полагања цеви. Понуде које доцније стигну неће се узети у обзир. Услови под којима се овај посао у израду даје, као и Формулари за понуде могу са добити од подписане управе, која је готова и свако друго објашњење давати. Бр. 855. 29. Априла 1892. у Београду. Управа.

П 0 К Л И Ч СРПСКИМ РОДОЉУБИМА Општини вароши Београда примила је Панчићеву статуу, коју је израиио наш одлични и родољубиви уметннк г. Ђока Јовановић с тим, да је општина има поставиги у парку на великој пијаци о свом трошку и старати се о њеном одржању. Но да би се трошкови око саливања статуе могли исплатити г. Ђока Јовановић обратно се молбом општини вароши Београда, те да она прикупља добровољне прилоге. Општина вароши Београда примила је на себе ово прикупљање. Тога ради општина се обраћа на све српске родољубе у опште, ма где они били, да притекну у помоћ прилозима ради саливене статуе великог Панчића. Нарочито се општина обраћа ученицимавеликогпокојпика, данашњим носиоцима мисли Панчићевих, славом увенчаних. Исто се тако обраћа нашим удружењима и јавним корпорацијама, да помогну нашег врлог уметника али и докажу да поштују своје великане, јер ко заборавља заслуге трудбеника славом увенчаних на пољу науке, није достојан, да их има. Од општине вароши Београда 29. Фебруара 1882. год АБр. 4110.

ГОДИНАЈ^^ ВАНРЕДНН САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (извод из ствногг. вележАкл) држан 12. Марта 1892. г. у Београду. (СВР.ШЕТАК) Веља Тодорови^ћ пита: зашго Народна Банка тражи подписа „Задруге" и „Кредитног завода"? Председник објашњује да Нар. Банка, тражи због тога подписе што оће да је сигурна да може одговорнти потреби општинској и у могућој оскудици новца. У осталом Нар. Баика плаћа општипи 6°| 0 интер.. год. на депоновани новац, те се тиме у неколико паралише висина интереса коју нар. Банка тражи од опшгине на зајам. (Ингерес је 6°| 0 и то: 4°[ 0 за Банку, 1°| 0 за „Задругу" и 1°| 0 за „Кредигни завод".) После овога одбор је решио, да исте личности у име општине и одсад подписују менице, које су то и до сад радиле. (То су: г. г. Ђока Новаковић, Даза Дашковић и Коста Б. Михаиловић.) За овимјена предлог председника изабрато поверенишгво да проучи правила о издавању воде из новог водовода. За поверенике су изабрати : г. г. Милутин Марковић, Веља Тодоровић, Ђока Нешић, А. Одавић, С. Богорић, Р. Драговић, Ђ. Димитријевић, Др. Павле Поповић, и Др. Марко Леко. — Андра Одавић изјављује мишљење да би се могло укинути место III. члана водоводне комисије, г. Живка Милосављевића, пошто је његов посао као правника, може вршити општински правозаступник. — Председнин обећава, да ће се о овоме предмету известити и одбору саопштити. — Веља ТодоровиЂ замера што се овим сигним питањима задржава одбор у решавању ствари стављенп на дневни ред. Предлаже да се за интерпелације одреде извесне седнице у месецу. — Председник прихваћа предлог г. Тодоровића и после дебаге, у којој су уче« ствовали г. г. Ђока Новаковић, Ђ. Димитријевић, и председпик опшгине, би, на предлог г. Љубе Јоваповића, изабрато повереништво да изради пословник за одбор општине београдске. За поверенике изабрати су: г. г. Љуба Јовановић, "Бока Новаковић и Веља Тодоровић. — Председник износи на решење извештај комисије о понуди Анте Алексића за тротоарсве плоче с напоменом да Анта Алексић тражи накнадпо још пола динара више од квадр. метра — Ђока Нешић мисли да би требало држати лицитацију за набавку ових плоча. — Председник изјављује да је држато више лицитација, но да се нико није хтео цријавити са понудом. У осталом плоче су ове испигане и нађено да су добре, нарочито, оне из Рудничког округа. — Ђока Новаковић мисли да треба ову понуду примиги, пошто је јевтина и дока-