Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 22. пз партије буцетом одређене на одржавање калдрме и друмова, пошто прегходао саслуша мнење комиспје о конструкцији и тежини овога ваљка. Мнењз ово да пскаже надзорна водозодна комисија са г. г. Т. Селесковићем н Ј. Смедеревцем. XII. Иредседник пзноси одбору на решеве акт управе вар. Београда н кварта варошког упр, вар. Београда којим се тражи да општпна набавн стан за кварчове савамалски и варошки, пошто је најновијам закоиом стављено у дужносг општини да се о становима овим свара. По ирочитању тих акта АБр. 6839, и 6960, одбор је примио к знању с тим да се тражв да предходпо држава Формално уступп општини у својину све зграде и плацеве управе вароши н њених квартова, као што наређује закон о пзменама и допунама у закону о подпз^њујав них грађевина од 20 Марта о. г. XIII. Председник извоси одбору на решење акт, VII. иуков, комаиде, АБр. 5348.) којим се извештава општина, да )е сама дужна да се постара за склонпште кола што их као комору даје, док не буду подигнуте о трошку народа сталне шупе. Одбор је примил к знању овај пзвештај. XIV. По прочитању молбе Стојана К. Тодоровпћа којом нудп општини, да купи његово имање у Васиној улпцп звано нмперијал, одбор је одлучио, да се преко ове молбе пређе на дневии ред. ХУ. Председннк пзноси одбору на решење извештај поверенпштва за одређивање сталне цене лебу. По прочитању тога извештаја АБр. 6261, одбор је после поимеипчког гласања са 11 гласова протнв 5, од којих су 3 били за 8%, а 2 за 7/г % — нису гласала), решио, да се извештај повереништва и предлог његов прими у свему с тим, да се цени житу дода седам као сталаи просечан коеФицијенат те да тим пачином добивена цифра буде цена једном килограму леба у парама.

општински послови

— Личне вести. Павле Станковић, извршитељ општине београдске, војијевршио дужност рачуиовође, огпуштен је из службе општинске и предао је уредно своју дужност по извештају комисије. — Захвалница Пре кратког времена пропутовала је вроз Београд управа аустроугарског извозног друштва(Експорт-Ферајна) и отишла даље на иеток. Приликом проласка кроз Београд посетили су осим других личности и председника опшгине, који је добио од управе експорг-Ферајна лисмену захвадницу на срдачном и пријатељском дочеву. — Ђаке ратарске школе који су дошли у Београд да прегледају економију топчидерску и беогрдске знаменитосги, почастила је београдска општина са два печена јагњета и 7 хлебова.

— 230 ИЗВЕШТАЈ Комиси.је за проучавање питања о нап ати трошарине на нглемо и о санитетскош надвору прометајела, пића и других преднета од утицаја на адравље људоко. Поводом молбе овдашњих млевара, да се од илаћања трошарине на млеко ослободе, односно, да им се за непродаги из вароши враћено млеко, наплаћена трсшарина врати, одбор општине вароши Београда у седницама својим од 27. Јан. и 3. Фебр. о. г. АБр. 1423, пошто је молбу млекара, да се плаћања трошарине на млеко ослободе, одбацио, изабрао је потписане, да лроуче патање, на који би се пачип могло млекарима враћати наплаћева трошарина за непродаго млеко а поред тога да израде и правила о санигетском прегледу млска, које се овде у вароши продије. У исто доба препоручио је одбор потписанима, да проуче пигање и о контролисању каквоће вина и другога алкохолног нића, па да о свему томе поднесу одбору свој извештај. Увиђајући велику важност ових питања, потиисани пре свега изјављују одбору захвалност на поверењу и част им је у следећем саопшгити ресултат, до вога су дошли у проучавању тих питања Нема сумње, да иије право напдаћивати трошарипу и на оно млеко, воје се у Београду не прода и воје се с тога из вароши враћа. Патање је само, на који начин да се за непродато из вароши враћено мдеко наплаћена трошаринсва такса враги а да се том приливом интереси опшгине не оштете т. ј. да се наплаћена трошарипа заиста и врати за оно млеко, које је у варош унесено а не и за какав други производ, у коме има више воде но млева. Кад би се свако млеко, које се у варош уноси, прегледало и количина и ваввоћа његова заводила, манипудација око враћања трошарине на мдеко бида би врдо комидивована и тешко би се могда вао што ваља известити. Много простије могла би се та манипулација на следећи начин извести. У пројевгованим правилима за вонтродисање нромега млева, о којима ће доцније у овом извештају бити говора, одређено је вакво се млеко, по ваввоћи, може само доносити овде на продају и кад се то зна, онда по себи се разуме, да н опо млево, које се из вароши износи мора бити одговарајућег ввалитета. Пре свега, свави млевар, који буде захтевао, да му се на оно млево, воје из вароши изнесе, наплаћена трошарина врати, држан је да има судове, на којима Је верно обележена њихова садржина у диграма, таво да се може лаво оценити количина враћенога млева. Враћено млеко прегдедаће затим трошарински чиновник по датом му упутству и само ће се за она и то кравља мдека враћати наплаћена трошарина, која имају специФичну тежину између 1-029 и Г034. (Млева овча могу имати и већу специФичну тежину)

_ _ ГОДИИАЈС Мдева, која у већој мери не одговарају тим усдовима, или су ипаче еумњива, упућиваће се државној хемијсвој лабораторији ради ближега прегледа. По себи се разуме, да ће се и у овом случају с продавцима ио закону поступити, ако се код истих нађе водом помешана или иначе неисправна млека. На тај начин манипулација око враћања трошариие за непро^ато млеко била би врло проста и са хигијенскега гледишга ворисна, а избегла би се опасност да се на рачун млека тражи повраћање трошаринске таксе и за продукте, у којима има више додаге воде но млева, шга се у овом случају у главком и жели да нредупрети. Према напред поменутој одлуци одбора беогр. општине, потписанима стављено је даље у дужност, да израде и правила о контролисању каквоће млека а и вина и другога алкохолног пића, које се у Београду иродаје. Али, каво је то питање у врло тесној вези с контролисањем промета и других животних срестава, го су потписани у обим свога проучавања обухватили у неколико и питање а целокупном санитетском надзору животиих срестава и других предмета од утицаја на здравље људско. Имајући за углед друге напредније стране општине, иза који смо у поменутој санитарпој уредби, далеко изостали, потписати су се за сада ограничили, да предложе одбору само оне мере, које су најнрече и које би се према нашим нриликама и постојећин законским о^редбама могле и оствариги. Према чл. 36 т. 6 закона о општинама, општински суд вао полицијсва власт поред других послова, воје има да врши: „Стара се" и „о одржању здравља људи и стове у општини. Али обраћа нарочигу пажњу и вонтролише нромег хране, зачина и других предмета од утицаја на здравље људско и стара се да спречи држање и продавање ФадсиФиковане и укварене хране и у опште свију предмега, који би својом употребом могди шводљиво угицати на човечије здравље". На основу те законске одредбе суд општине вароши Београда могао би да изда овакву НАРЕДБУ Надзор у промету хране, зачина и других предмета од утицаја на здравље људско, као што су судови за јело, пиће и кување, боје, иетролеум, играчке танеги и т. д. врше лекари опшгински по одредби чд. 14 т 4 санит. закона, или општинсви званичници, којима суд тај посао повери. Они су овлашћени да могу улазити у просторије, у војима се држе горе поменути предмети а за време уобичајенога пазарнога доба или вада су просторије промету отворене. Исти општински органи овлашћени су даље, да ради ближега испитивања по своме избору узму пробе од горе побројаних предмета, који се држе и продају у