Beogradske opštinske novine

ГОДИМЛ X. поменутИхМ просторијама или јавиим местима, пијацама, улицама, при улазу у варош и т. д. На захтев осгавиће се сопственику један део од одузете пробе званично затворен или запечаћен. За пробе за које се нађе да су без икакве замерке, да ће се сопственику, ако затражи, навиада, колико га оне стзју. Пробе, које су ради ближега испитивања одузете, слаће се с припадајуКим акгама непосредно управи другога одељења државне хемијске лабораторије. Сваки сопственик одузете пробе има права, да се уверијели одузета проба хемијски прегледана и о резул гату тога прегледа. Да би се овај надзор у промету животпих срестава олакшао и да би се тиме што већма снречило држање и продавање ФалзиФиковане, укварене и шкодљиве хране и у опште свију предмета од утицаја на здравље људско, важе за поједине предмете још и следеће нарочите одредбе: I. 0 млеку. 1. Продавање млека допушта се само оним дицима, која имају дозволу од стране суда беогр. општине да могу млеко продавати*). Ову довволу мора имати сваки млекар уза се кад млеко продаје, ако је не буде уза се носио, одузеће му се сво млеко и продаће се у корист опшг. касе, ако пак дозволу за продавање млека и нема, онда ће му се забранити радња и поступити по § 873 а., казпенога закона. Само оним лицима, која буду у стању да се ових правила строго придржавају, даваће суд општ. дозволе за млекарску радњу. 2. Сва стока, која се музе, стоји под надзором марвенога лекара и он је од времена на време контролише. 3. Кравари, који се баве продавањем млека, дужни су да хране своју стоку добром и неувварепом храном, и сваки случај разболевања своје стоке музаре да одмах јаве марвеном лекару а и да млеко од болесне стоке не продају дотле, док год марвени лекар то не допусти. 4. У млекарским радњама и го како у шталама гако и у локалима, у којима се млеко држи и продаје, мора вдадати највећа чистоћа. Стоку несме мусти нико, који од какве заразне болесги пати. 5. Помузено и прикупљено млеко, пошто се расхлади, мора се чувати у нарочитим чистим одајама а никако у одајама за становање или спавање. 6. Судови, у којима се млеко музе држи, транспортује и продаје морају одговарати пролисима о посуђу за држање и чување јела и нића. У судовима од цинка и некалајисаног бакра несме се држати млеко и износити па продају. Најбољи су судови *) У року од месец дана, од када се ова наредба објави, дужви су сви млекари, да од беогр. општине добаве дозволу, да могу мдеко у вароши продавати. За сваку такву дозволу платиће таксу од 50 пр. дин. У тим дозволама, које ће се сваке године обнављати, поред осталога биће и нарочите рубрике за белешке о резултату извршенога прегледа млека. Такве дозводе морају при себп имати сви продавци млека и то како газде тако и њихови момци, који ио вароши млеко развосе и продају.

__ — Ј231 — _ од калајисаног блеха ("УУиввМесћ) калајисани бакарни судови, од дрвета, добро глеђосани земљани судови или од штајнгута и порцелана. Судови у војима је млеко морају бити увек добро опрани и чисти а и снабдевени заклопцима, да се млеко сачува од прашине и нечистоће. 7. Кад влада заразна устобоља код стоке, може се на продају износити само кувано млеко, свако пак друго млеко, које гадно изгледа или је по здравље шкодљиво, мора се искључити из промета, Исто тако кад у каквој кући, у којој јемлекарска радња или где се млеко држи ипродаје, или где се стока чува и музе, појави нека заразна болест, забраниће се из те куће продавање млека. 8. Кравље млеко, које има мање спец. тежину од 1*029 или већу од Г034 забрањено је у Београду продавати. 9. Млеко, које се на продају износи испитаће се пијоскопом па ако се докаже, да пема довољно масла па и ако по спец. тажини одгавара горњим одредбама, искључиће се од продаје. 10. Продавац таквог неисправног млека спровешће се одмах државној хемијској лабарат. да се млеко, које је од продаје искључено тамо хемијски прегледа и по претходном нрегледу решиће се, да ли се може допустити продавање гаквога млека или ће се просуги и продавац по закону казнити. 11 Забрањено је кравље млеко мешати с овчим или овче млеко продавати под именом крављег млека. 12. Овче млеко које се на продају износи, има обично спец. теж. већу од 1034, која пак имају мању спец. теж. од 1*030 или већу од 1-041 а и која на пијоскопу покажу, да нису довољна масна, сумњива су и таква млека упућиваће се држ. хем. лабарат. ради хемијскога прегледа. 13. Приликом санитетскога конгролисања каквоће млека треба пазити и на то, да се код свију а не само код појединих млекара, по могућству неколико пути преко године млеко прегледа. 14. Преглед млека према овом упутству вршиће лекари општински и звапичници, којима суд беогр. општ. тај посо повери. 15. 0 резултату извршенога прегледа води ће се по нарочито удешеним Формуларима особени записник, да би се према тим записницима у Општ, Новинама могло од времена на време објављивати какво је млеко код појединих млекара нађено. 16. Сваки онај који се ових правила не придржава и буде усљед тога три пут кажњен, забраниће му се млекарска радња. 17. Привагни, који за своју домаћу потребу купују млеко, ако затраже, прегледа ће им се купљено млеко бесилатно. То прегледање млека вршиће се у свима општинским одељцима и у другом одељ. државне хемијске лабараторије. II. 0 вину 1. Контролисање промета вина врши ће се на трошаринским станицама приликом

БРОЈ 22 увоза вина за Београд и по каванама, гостионицама, механама и другим јавним локалима а и у подрумима, у којима се за продају одређепо вино држи. На трошаринским станицама редовно ће се вршити и претходни преглед вина а према упутствима, која ће се дати чнновницима трошарине београдске. По каванама, гостионицама, механама и другим јавним локалима као и горе номенутим подрумима узима ће оншт. лекари приликом санит. ревизија пробе сумњивих випа и слаће их другом одељењу државне хем. лабараторије, ради хемијсвога прегледа. 2. Под именом вина допуштено је доносити на продају само такво пиће, које је добивено алкохолним врењем из сока свежега грожђа а без икаквих додатака. 3. Боја црпога вина мора да је иореклом једино из љуске црнога грожђа. Није дакл& допуштено да се вину, које се на продају износи, ма каква страна боја додаје. 4. Вештачка вина, вина од сувога грожђа и која су додагцима других материја промењена, као што су гализована (додатком шећера соку од грожђа) аетиотисована (додатком слатке воде комини и прављењем вина из те смесе) шаатализована (додатком ситно измељаног калцијумкарбопата) овинирана (додатком алкохола и воде вину) вина од комине као и куаирање (мешање) тих вина с природним вином, забрањеноје продавати под именом чистог природног вина. 5. Вина могу се бистрити искључиво само таквим срествима, која нису ни уколило шкодљива као што су н. пр. стипса, соли других метала и т. д. Вина, која су гипсом бистрена (платрована) смеју имати у једном литру највише 2 грама калијумсулФата. Сваки пак, који Је купио или поручио природно вино има права да не прими платровано вино, па ма оно имало у 1 литру и мање од 2 грама калијумсулФага. 6. За Конзервисање вина и за поправљање вина, која су почела да се кваре, могу се промењивати само такве методе, којима пиће неће ностати шкодљиво. 7. Укварена вина није слободно продавати, али пре но што се забрани продавање извеснога покваренога вина и са продавцем усљед тога по закону поступи, нужно је да се вино и хемијски испита. 8. Сумпорисана вина, т. ј. вина, која усљед претерапог сумпорисања буради садрже сумпорасте киселине забрањено је крчмити. У опште пак еабрањено је и у велико износиги на продају вина, која у једпом лигру имају преко 20 милиграма сумпорасте киселине. Медеципална вина (за болеснике) несмеју имати ни трага сумпорасте киселине. III. 0 пиву. I. Под пивом разуме се пиће, које је зготовљено из хмеља, слади од јечма и чисте пијаће воде. Употреба других сировина мора се у промету пива јасно девларисати.