Beogradske opštinske novine

Б рој 15.

- 59 -

Год. Х1Т1.

Члан 23. По свршеној десинфекцији не сме у десинфиковане нросторе за (најмање) 24. сахата нико улазити. За време, докле је стра- стана Је, жа тамо, држе се ти иростори отворени, бољке. да се добро проветри. Члан 24. 5а пренос болесника од колере, богиња, тифа, дифтерије, срдобоље, скрл^тине имају се уиот])ебити само кола „Градског завода за десинфекћију", Члан 25. Еужни болесиииџ који су већ озд\пш1ли, могу се мешати међу здраве тек онда кад им то дозволи лекар. Пре тога морају се окупати и, сапуном оирати и измити, па онда у чисто (десинфиковано) одело обући. Члан 26. Мртваци од колере, богиња, скрлетине, мрасе, тиФа, дифтерије и срдобоље не смеју се купати него се одмах завијају у чаршаве поквагаене јаком караболком Чим нрође лекарски преглед мртваца, мора се леш у сандук сместити, затворити и у гробљанску капелу пренети без свечана спровода. Члан 27. Ос('бе које су ма и за часак долазиле у додир са болесницима од колере, богиња, дифтерије, скрлетине, тифа и срдобоље, треба Га оперу руке у слабој карболки, и да бар горње хаљине пресвуку пре него што ће се вратити међу здраве. Особе. које су таке болеснике дво\) »л" и неговале , или које су дуже времена уз њих боравиле па и сиавале, трега исто тако да оперу и лице, косу, браду, и т. д, па да се са свим пресвуку. Члан 28. Десинфекциош сресгва која се овде помињу подименом г слаба карболка" и „јака карболка" јесу 2°[ 0 ,и 5°Ј„ раствори карболне киселине (1:45 и 1:18), могу се добити и без лекарског иаређеи.а у свакој апотеци под тим истим именом Састав и цена им је правилом одређена. Сиромаси их добијају бесплатно на претпис општинских лекара. Свеже гашен креч, може свака кућа по потреби правити аКо загаси једно кило негашена креча са једном литром вОде и кад се креч у ирах распадне, дода се још 3. литра воде и добро промеша, Члан. 29. Све ствари одрећене за јавну нродају, пре но што се продаји изложе морају се у вароишма где имају аиарате за десинфекцију, иредходно најсавесније десинфицирати и то без разлике да ли су из заражених или не — заражених кућа. Члаи 30. Дезинфекција та вргаиће се у сталним десинфекционим апаратима, односно десинфекционим заводима. Чкан 31. Свака десинфицирана ствар добија иломбу и само пломбиране ствари смеју се изложити продаји. Продаја ствари кућних, било у стану, било јавном лицитацијом, из слободне руке или путем екзекутивиим, дозволиће се само по одобрењу санит. власхи.

Чдан 32. Забрањује се и поклањање старежи,

ако се предходио не десинтицира,

а из

где Је било ма какве заразне

Члан 33. Десинфекција ствари, које се екзекутивним путем продају, као и оне, које се поклањају вртпи са бесплатно. Оне пак које се излажу продаји слободном вољом или од телала, илаћају за десинфиковање ио ценовнику. Чл. 34. Стареж која се сада находи по телалницама, мора се десинфиковати поступно, а тај посао мора се обављати чим десинфекпија буде обавезна. Овако десинфиковане ствари имају се унети у очигаћен и десинфикован дућан или простор и за овај посао телали илатиће (чл. 33) по ценовнику. Чл. 35. Ако би ее по извргаеној десинфекцији нашла у дућану ма и најмања ствар не пломбирана дакле не десинфицирана газда тога дућана казниће се и све ствари затечене у иродавннци понова ће се десинфицирати, као и продавиица и одело иродавчово. За ову десинфекцију платиће газда радње суду дуилу таксу. Чл. 36. Ко се о овај цравилник огрегаи казни се ирема чл. 33. чач. 2 санитет. закона до 150. динара. За укућане одговара домаћин куће.

II ■ УСТРОЈСТВО „Градског завода за десинфекцију : '

Члан 1. Обавезну десинФекцију извршују општински органи по прописаном начину (види иравилнике под 1, Ш, IV, иУ). Стога опгатина подиже нарочити завод за тај циљ под именом „Градски завод за десинфекцију" Члан 2. „Градски завод за десинфекцију," располаже: Ј *едним непокретним иарним аиа ратом за десинфекг^ију. са целим ирибором Тај апарат мора радити са повећаним притиском, мора примати пару одозго и са струјањем, а мора имати два са свим одвојена отвора Садржина му мора бити 3 4 м3 , а дужина најмање 2-25". И апарат и прибор око њега су смештени су у нарочиту зграду , Осим апарата има завод пола са заирегом за пренос ствари (болесника и мртваца), све потребе за десинфекцију (Види ирилог VI) и иотребан број спремних извежбаних и надзорних особа (види прилог II чл. 4). У састав тога завода рачунали би се после и мањи мобилни нарни апарати за десинфекцију, које би општина (по потреби) имала набавити за поједине квартове. Члан 3. У заводу делују: а ) један управник б.) „ нп дзорник в.) четири десннфектора (с помоћницима 1 )

г.) Ј *едан машиниста; и д) „ кочијаиг) Члан 4. Уиравнпк упј»авл.а заводским нословима, особљем и имањем. Он је општински чиновник, одговара кауцијом и платом за штете у заводу, или у грађанству. Он десинфекторе разређује по дужрости; он их награћује, казни (новчано), отиушта. Он руководи свима пословима у заводу и свима рачунима. Сем тога учи и вежба десинфекторе. Члан 5. 1Љдзорник је исто тако чиновник општински с кауцијом, али непосредно одговоран управнику. Он управника заступа а иначе прима наредбе од њега. Дужности су његове регулисане нарочитим упуством (види прилог Ш). Члан 6. Дезинфекторе поставља опгатински суд на предлог шеф лекара по положеном испиту (пред градским физиком и опгатикским шеф — лекаром) са сталном у тврђеном платом. Вал>а да су здрави снажни и не жењени, а у послу тачни и добро извежбани (с тога се нарочито бирају из сталежа који су већ војнички дисциплиновани) н, пр. (војници, жандарми, пожарници итд). или који су ио своме пређагањем занимању имали посла са болесницима и мртвацима (н. пр. болничари, санитетлите, бербери итд). или су најпосле вешти око намештаја станова и паковања, (н. пр. тапетари, декоратери, магационери, столари и т. д.) Поред послова који се наводе у „упуству" десинфекторе (види прилог под IV) имају се још учити и вежбати под наставом унравника, а имају у своме послу поучавати и своје помоћнике. Члан 7. ПомоИници се узимају из пожарне чете. Само у случају преке нуждо најимају се нарочити раденипи на надницу. Вешти и поуздани раденици нарочито они, који су испит иоложили имаће првенство и изглед на стално место десинфектора, кад се укаже потреба, Њима управљају и њих уче десинфектори. Члан 8. М&шиниста, је стални раденик у заводу, а лрима заповести од управника или заменика његовог. Он је одговоран за тачност извргаеног посла око самога анарата, а одговоран је и за гатете било на стварима (ако су његовом непажњом у апарату страдале) било где год на самоме апарату. Члан 9. Кочиј -Аш Ј *е месечни најмљеник завода, а њиме располаже управник (односно заменик). !). У случају иотребд узимају се у надницу поуздани радници као иомоћниди дееинФевтора.

Члан 10.

Заводи раци

св&ки

дш. Званично Ј 'е

време зими од 8 а иначе од З ј 4 на 7 ч. до 12. часова пре подне и од 2 часа до 3 | 4 на 7 час. после подне. За време тешких за-

2 ). За први мах могло би е то оеобљм у некодико смаљити, и то овако : Општински шеФ лекар имао би врховни надзор над ааводом, радом и особљем; Он обучава десинФекторе. Машиниета рукује поелом у з-аводу ; најстарији десинФектор замен.ује надворника, а друга два дееинФектора извршују дееинФекцију. Кола, ирипрема и кочијаш поза.јмљују се од општине,