Beogradske opštinske novine

Год. XIII.

- 60 -

Број 15.

одмах службену униформу заменути рад. ним оделом. УниФорму по процису саштју. у кесу сместе и на згодно место оставе. * Члан 10. Кад су се пресвукли, не улазе још у окужени стан, него се старају за леставице, судове, лампе, ватру, врелу воду и друге њихове потребе, да после по њих не морају долазити. Ако све то могну наћи у окуженим просторима, онда је боље да одмах у њих уђу, па да не излазе док посао не сврше. Члан 11. У стану се прво спремају и пакују (по пропису) оне ствари, које се морају десинфиковати у парном апарату. Пренос тих ствари у кола извршује се с особитом пажњом Члан 12. Све. што од намештаја, покућства, слика и других ствари остане у окуженом стаиу, износи се на сред собе, али тако да се не праши, те се редом комад по комад тачно и по пропису десинфикује II. ДесинФекција (А дуварови) Члан 13. Десинфекција дуварова (с тапетама ил и моаерајом) извршује се најбоље трљањем површине са срединем од мекана леба. Мрве од хлеба купе се после влажном метлом, те се одмах сагоре. Члан 14, Кречени дуварови и места где нема тапета и шара од молераја (н. пр. иза пећи) десинфикују се јаком караболком иди просто кречењем. Начин како се све то најбоље извршује научиће десинфектори на часовима за вежбање.

раза и морија радиће према цотреби и дуже. У одређено време морају сви у заводу бити. Члан 11. Сваки позив и сваки налог од власти извршује се одмах Извршивање иде редом према пријави ван етучаја где се то опасности ради мора обићи. Члан 12. За извршење посллова наплаћује општински суд према утвр1)еном ценовнику неке таксе (види прилог под V). Наплата се иште накнадно. Члан 13. Накнаде за штету досуђује комисија и то само на нарочиту тужбу. За непостојане боје и ствари. које партаја сама у друге скрије, не одговара општина,. Ако тужби нпје било места, сноси тужилац комисијске трошкове. Члан 14. За досуђену накнаду одговара партији непосредно општина. Њој одговарају (кауцијом и платом) управник и надзорник, а њима опет према нахођењу комисије-десинфектора или машиниста (платом). Ш. УПУТСТВО ЗД НАДЗОРИКА) „Градског завода за десинфекцију"

Члан 1. Надзорник „Градског завода за десинфекцију" сталан је чиновник општински, а њима непосредно управља управник „Градског завода за дееинфекцију'. Кад је управник завода спречен да врши своју дужност, замењује га у свему надзорник. Члан 2. У одређено време мора се надзорник тшно јавити управнику на службу. Члан 3. 8&д&тш му је да надзирава рад десинфектора. Он има да пази: а) како ће се ствари из кужних простора које су одређене за десинфекцију у сталном аиарату, према пропису спаковати и у завод пренети; б). да се десинфекција простора и заосталих ствари изврши тачно и према пропису; в). да су десинфектори ири извршењу своје задаће и иначе владају према издатом им упуству, а нарочито да не упропашћују и нс штете ствари. Члан 4. Кад прими налог, полази надзорник ако је икако могуће — саједно с десинфекторнма у окружни стан и почиње посао иајпре у ономе одељку, из кога ваља ствари износити. Ту ће највинге пазити да се окужене ствари тако изнесу, натоваре и одвезу како се неће иутем (ходницима басамацима, тротоарима и т. д.) клице разносити. Важно је и то, да ништа у стану не остане, што се не може друкче до паром десинфиковати. Ако би домаћи хтели што скрити или ако би самоволшо и против наређења надзорникова сиречили, да

т П авилник за управника Градоког аавода за деоинФекцију" и домаћи ред у еамом заводу сатавиће се касније, кад се буде видело, како ће завод моћи радити.

десинфектори који окужену ствар или који окужени простор не десинфикују, казни се домаћин до 150 дин. у корист завода. Члан 5. Надзорник пази да се десинфекција тачно изврши, али да се при свем том чувају ствари од штете и пропасти. Он мотри, да се што не превиди, или да' се што не украде. Његова је дужност, да домаћима преда стан и ствари десинфиковане Члан 6. Контроле ради записује надзорник сваком десинфектору (евент. иомоћнику) у књижицу, како је своју дужност врншо и јели што против упуства учинио Исто тако бележи надзорник и у пријавној листи, у нарочитој рубрцци је ли и како је извршена десинфекција. Само тако уверење прима власт.

IV. УПУСТВО За градске десинФекторе станова*) Увод. Члан 1. Градски десинфектори извршују обавезну десинфекцију ствари и станова после кужних болести (Види I чл. 2 и 17.) Члан 2 Дужност им је, да се сваки дан у одређено време, јаве управнику на посао, и то увек у службеном оделу и са целом опремом. И одело и опрема морају бити у реду. Осуство и закашњење само болест из вињује. Члан 3, Налоге и заповести старешина морају тачно (по војнички) извршивати Непослушност се казни Члан 4. Према грађанима морају бити уљудни и учтиви а са туђим и зиводским стварима обазриви. Члан 5. Награде и поклоне ма које врсте није им слободно примати. Окривљују се одмах чим се у њих наЈ)С или докаже ствар из стана у коме су имали поела, ма она била и поклоњена или без икакве вредности. Члан 6. У своме послу држ^е се сгрого правилника, и н&ред&ба, п&дзорчикових. * Члан 7. Кад им се нареди десинфекција кола стана морају одмах све пронисане справе и потребе спремати и на посао поћи. Члан 8. Хоће ли поћи иешиц• или иа колима завода зависи ће од наредбе управника. На ту ])им колима ие смеју се вознти, а не смеју се путем нигде свраћати I. Припрема Члан 9. Чим десинфектори ириме кључеве од стаиа, п.то ће га десинфиковати, морају * За деси Фикаторе око апрног апарата ирописаће се| нарочиго упуство.

Члан 1 5. При иајању ствари, десинфекцији дуварова ваља се чувати прашења. Пражина је нарочито на местима где су висиле слике и накити. (Б. Намештај)

Врата, иервази на дувару слике играчке и т. д. Члан 16. Политир&ни, фурнирши ( и глатко резиии далови намештаја и ствари бришу се пажљиво (с лица) меком у сламу карболку 1 ) замоченом па исцеђеном крпом. За тим се тај део сувом истире. Члан 17. Наличе таких делова, стражња страна, кров и т. д. од намештаја у опште сва дрвенарија без фурнира и политуре, без глатких површина мора се брижљиво два пута засебице опрати слабом карболком. Где су ти делови јако загађени морају се пре тога још врелом водом и сапуном опрати. Члан 18. Дрвени первази и оплате на дувару, врата, вратнице,нрозори и ћерчива оперу се најпре слабом карболком, иа се онда сухо избришу.

1 Где год се говори о слабој или такој карболци мисли се 2 0 /„ и б% : карболна киеелина