Beogradske opštinske novine

Број '6

- 45 -

Год. XX

преноса угља и осталих водоводних потреба на нробирницу, малу црпку и беле воде, молба певачкогдруштва „Станковић" због убаштинења на плац регулационог Фонда у Глумачкој улици и продужење претреса уредбе о трошарини града Београда, — одбор је решио : Да се ставе на дневни ред за идућу седницу. РЕДОВНИ САСТАНАК 8. јануара 1902. год. ЈЦредседавао председник општнне београдске г. Милован Р. Маринковић. Присуствовали чдмнови суда: г.г. Вдадимир Лацковик и Драгутин Симић. Од одборникн били: г. г. 11. Димитријевић, Петар Нов->ковић, Ив. Ивковић, Јован Петровић, Сиаса Илић, М. Клидис, Ђ. Митић, Р. Драговић, Стојан Пајкић, Благоје Милошевић, Ђорђе Н.Соколовић, Дамњан Стојковић, Љуба Дојчиновић, С. М. Веселиновић, Двмитрије Миленковић, Милутии Степановић, А. Н. Крсмановић, Јанаћко м. Јанковић, М. Савчић, Милутин Божић, Богоје Јовановић и Михаило Штрбић. Деловођ, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане четвртог јануара текуће године и примљен без измена. II Председник извештава одбор, да је општински суд израдио нацрт новог закона за општину београдску у духу земаљског устава и стеченог искуства, а имајући у виду потребе општинске и садању разгранатост њене админиетрације. Да је тај нацрт предат Његовом Величанстку Краљу, спроведен актом господину министру унутрашњих дела и разаслат свима господи министрима, свима господи одборницима, виђеним личностима и свима уредништвима листова. Да је господин министар унутрашњих дела одмах образовао у министарству комисију за проучење истог пројекта, која на томе послу ради већ од неколико дана и да се нада да ће се исти закон ових дана изнети пред Народно Преставништво. Одборник г. Милушин СштановиИ желео би, да председништво ступи у споразум са Краљевском Владом, те да се у општи закон о општинама који је већ на претресу у појединостима пред Народном Скупштином не унесу одредбе, које би се косиле са одредбама закона за општину београдску, који се има донети и да се услед тога не би омело доношење особеног закона за општину београдску. Председник је изјавио, да је са своје стране општински суд учинио све шта је потребно те да не буде онога за што г. Степановић изјављује бојазан и нада се да ће пројект закона за општину београдску бити изнет Народном Представништву на претрес ових дана, када ће Народно Представништво приступити претресу општег закона о општинама. По саслушању свега тога одбор је примио к знању ово саопштење председника општине. III По прочитању акта одељака Управе града Београда АБр. 132, 166, 167 и 199, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио : Да су му непознати: Сава Јаковљевић, ноткивач, Наста жена Саве Јаковљевића, поткивача, Јосиф Принездом, ложач, Платон Недељковић, надничар, Божидар Милосављевић, адв. писар, Ђорђе Стојановић, овд., Миљко Максимовић овд., Милош Мићић, надничар, Мирко Ђорђевић, адв. пиСар, Лазар Огњановић, служитељ, Стојан М. Станковић, магационар; да су доброг вла- Ј

дања и доброг имовног 'стања: Милица Јакшић, разведена жена Милоша Васића пуковника и министра на расположењу; Дамњан Ђорђевић, пиљар, Никола Д. Николајевић, рачуноиспитач, Сима Милојковић, служитељ, Тодор Наумовић, штампар, Јанаћко Ђорђевић, каФеџија и Никола Гутеша, приватијер; да су доброг владања и средњег имовног стања Михаило Радивојевић, столар, Станко Игњатовић, каФеџија, Живко Ј. Ђорђевић, воскар; и да су доброг владања и сиротног имовног стања: Богдан Танасковић, бив. млекаџија, Димитрије Топаловић, служитељ, Глиша А. Петровић, терзија, Тома Чачуга, служитељ, Сима Видларевић, приватијер, Панта Поповић, разносач новина, Видоје Жуњић, деловођ носачког удружења, Коста Костић, контролор општински, Јосиф Пегковић, служитељ, Милоје Нешковић, званичник, Светозар Савић, бив. крижач, Милош Гавриловић, овд., Коста Ђуричић, обућар, Никола Славковић, спекулант, Благоје Срећковић, бив. дуванџија и Данило СтеФановић, марвени трговац. IV Председник износи одбору на мишљење молбе: Љубе Станојевића, чЛана Народног Позоришта, А. Козланског, чинов. срп. брод. друштва и Милоша Р. Милошевића, чиновника Главне Контроле, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби Ст.Бр. 44, 45 и 71, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. V По прочитању акта Уираве општинске трошарине АБр. 11865 и 11866/901 којима се спроводе суду молбе: Радовановића и Мијаиловића, овд. трговаца и Косте Рашића, инспектора жељезничке дирекције, којима траже повраћај наплаћене им општинске трошарине на извесне количине вина, које су по том извезли ван трошаринског рејона, — одбор је решио: Да се из прихода трошаринског за 1901 годину врати: 1. Радовановићу и Михаиловићу, овд. трговцима, двадесет и пет динара и седамдесет и шест пара дин. наплаћене им општ. трошарине на 322 литра вина које су потом извезли ван трошаринског рејона; 2. Кости Рашићу, инспектору жељезничке дирекцаје девет динара и деведесет и две паре дин. наплаћене му општинске трошарине на 124 литра вина, које је по том извезао ван трошаринског рејона. VI На молбу Тодора ТриФуновића, сарача и седлара, АБр. 12000/901, — одбор је решио: Да се Тодор ТриФуновић, сарач и седлар, ослободи дужности спомоћног тутора цркве св. апостола и евангелиста Марка и да на његово место буде спомоћни тутор поменуте црквеСветозар Бешевић, овд. бакалин. УН На молбу Илије Антоновића, овд. гвожђарског трговца, АБр. 88, — одбор је решио: Да се Илија Антоновић, овд. гвожђарски трговац. ослободи дужности поротника за варош Београд, а да на његово место буде поротник за вар. Београд за 1902 годину г. Милан С. Убавкић, овд. пензионар.

УШ По прочитању извешћа економног одељења АБр. 11976/901 о држаној трећој лицитацији за издавање под закуп преноса угља и осталих водоводних потреба на пробирницу, малу црпку и Беле воде, — одбор је решиО : Да се држи понова лицитација за издавање под закуп преноса угља и осталих водоводних потреба на означене општинске установе, пошто су цене добивене на овој лицитацији велике. IX По прочитању извешћа економног одељења АБр. 163, о држаној четвртој лицитацији за издавање под закуп неиздатих пиљарских и рибарских дућана на Цветном тргу, — одбор је решио: Да се пиљарски дућани на Цветном тргу под бр. 9 и 11 издаду под закуп под прописаним погодбама, а за време од првог Јануара па до тридесег првог децембра хиљаду девет стотина друге године и то: 1. Дућан под бр. 9 Живку Спасојевићу, овд. пиљару, по годишњу закупну цену од две стотине двадесет динара, и 2. Дућан под бр. 11. Лазару Радовановићу, овд. пиљару, по годишњу закупну цену од две сготине динара. Да се за издавање под закуп осталих пиљарских и рибарских дућана на Цветном тргу под бр. 7 и 15 држи понова лицитација, пошто су за исте на овој лицитацији добивене одвећ ниске цене. (Свршиће се).

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Подожили заклетву и примили одборничку дужност. Г.Г. Живојин Перић, Бг. Марко Леко и Милан Капетановић, проФесори Велике школе Бг. Јован Данић, управник болнице за душевне болести и Бг. Милан Радовановић, Физикус округа београдског, новоизабрани општииски одборници у седницама одбора општинског од 5. и 8. ов. м. положили су заклетву на одборничку дужност и исту примили. Честитамо.

Да би се знале дужности надзорника општинеких друмова и општинских друмара и створида могућност за вођење што јачег надзора над радом истих — суд општине београдске прописује за надзорника друмова и друмаре општине београдске следеће правилнике и то: I. ПРАВИЛН-ИК ЗА НАДЗОРНИКА ДРУМОВА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ ■ " ' ■ : >. - М-:-. I <' М ) Чл. 1. Надзорник друмова је дужан да стално води бригу о добром и исправном стању друмова. За то он мора непрестано да обилази одређени му део друмова, да контролише друмаре при раду, да им даје упуства за мање радове, а при већим радовима да буде непрестано присутан.