Beogradske opštinske novine

14 Бро)

— 119 —

Гбд. XX

тако, да сс скоро сваком „ словенском ," сада трибалско-сриском племену може погодити место и област, из које је дошло, путем саме, и доиста једино поуздане, топономатике. Осим оннх назива, који су опште-словенски, као на прилику, Каменица, Буковица, Бела и Црна Вода и т.д. они називи, који се налазе сиецифично у извосног словенског племена само, свакојако су неосиорни доказ за само илеме. Тако називи: Дукља, Осје -с, Ресгв г, Бирча, Оаатово, Раба, Сана, Сомбор, Осшрог, Пилица, Оаоље, Варања, Млава, Левач, Грамада, Ворак, Качер, Требиње, Клек, Савина, Клацово, Шшрице, Мишљеновце, Магура, Оњег, Месша, Маглин, Ливно, Сјераково, Плаво, Лаб, Морава, и још многи други, говоре са свим јасно, одакле су дошди ти византијски „Славини", од својих суграђана кашње названи „простаци." Па и само њихово име „Славини", зар се не може узети да је позајмљено од месша „Славе", иди друго „ Слависко ", која су се и до данас задржала у иређашњој „славинској" домовини, пренев у нову домовину, колико за сада знам, једино „ Славиње" — онако исто — као што се и „ Сриска" (8аг1)вке на обали балшичког мора и поред језера 8агћбке'8сће 8ее) пренела само у „ Србици * у Тесалији. Уједно, ова два имена казују и ираво име за садање Словене у овој зааадној иоловини иолосшрова балканског, тада илирског. (Наетавић - се)

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗ Нова Искра — Сматрамо за својујавну ; колико год и другарску, дужност: да обратимо пажњу наших читалаца на јединиилустровани лист српски „Нову Искру". Овај књижевни часопис наш излази из одавно, али је у најновијој свесци својој од Марта о. г. донео и садржину која, уверени смо, заслужује и да се нарочито прикаже. Та је садржина: Фаши Сулшан Приповетка. Написала Јелена Јов. Дамитријевића. — Славија. Песма -}- Јована Илића. — Поврашни шалас. Приповетка Богослава Пруса. С пољског превео Л. (Наставак). — Мржњи. Песма. Написао Р. — Косовска еаошја. Преглед покушаја за састав народнога еиа, о боју на Косову од С. (свршетак). — С дрвеша је жушо Песма М. Јовановића. — Писма са села. VI. Пише Јанко. — Тугованке. Песма Вел. Ј. Рајића. — Помен Гогољу о иедесешогодишњици његове смрши. Написао проФ. Момчило Ивановић. — ј- Др. Николт. Крсши^. Биогра•Фија. Написао П. Ф. — Наша писма. — Уз наше слике. — Хроника: (Наука, Уметност. Разно). — БиблмограФија. Слике: ј- Др. Никола КрсшиК. — НролеКе {сдикао Кардо Хоф). — Сиомвник на Чегру Сшевану СинђелиКу. — По саонику (сдикао Вјерум — Коваљски. — Лишографски камен у Сшруганику. — Сриче из Шибеника (сликао Манес). Тајна вечера (сликао Леонардо де Винчи). У Нишкој шврђаси (1878. г.). — Н. В. Гогољ, Марија Горљенко — Дољина.

0 В Ј А В А Суд оиттнне београдске издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп траву за кошвње на општинским ливадама код белих веда. Лицитација ова држаће се на дан 21 априла тек. год. од 3 до 6 сати после подне пред механом код белих вода. Кауција се полаже при закључку лицитације 10°| о од излицитиране цене.

Ближи услови могу се видети у кан целарији економног одељења суда оиштинског сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне и при лицитацији. Од суда општине београдске, 3 априла 1902 г. АБр. 3269, у Београду

0 Б Ј А В А На основу одобрења г. министра грађевина од 18 марта т. г. Бр. 1672 држаће се ОФертална лицитација заизрадумакадама у жељезничкој улици у канцеларији грађевинског одељења општинског, на дан 18 априла ове год. од 9 сати пре подне до 11 када ће се и закључити. Предрачунска је цена 11.395,08 дин. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1.200 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабу лацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају, пошто претходно положе благајни оаштинској кауцију и реверс покажу на дан лици тације. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда 3, априла 1902 год. ГЈ0 958.

О Г Л А С На основу одобрења г. Министра грађевина од 3 Марта ове год. Бр. 1343. грађевинско одељење ошптине београдске држаће ОФерталну лицитацнју 20 Аарала ове год. за израду нове калдпме у Ратарској улици, између Таковске и МајорИлићеве. Предрачунска је цена 12000,33 дин. Оферти ће се отворити у присуству Еомисије и предузимача, тачно у 12 часова у подне После отварања ОФерата, ничија накнадна понуда неће се примити. На ОФертима, који ће се подносити у затвореним ковертима, мора бити залепљена таксена марка од 10 динара, према зак. о таксама. Оферти без таксених марака неће се узимати у оцену. Предузимач на коме остане ова лицитација, дужан је одмах да положи наиме кауције 1200 дин у новцу, или вредећим хартијама. Услови и ближа обавештења могу се видети сваког радног дана од 8—12 часова пре подне. Из канцеларије грађевин. одељења општине београдске, 7 Марта 1902 год. ГЗр. 628.

0 Г Л А С За оправку калдрме по вароши, потребно је да се набави: < ( 600 куб. мет. ломљеног камена,и 1100 „ „ колубарског песка. За набавку овога материјала држаће се у грађевинском одељењу општинском ОФертална лицитација 9 априла ове. год. од 8—10 сати пре подне, када ће се и закључити, и после тога времена ничија понуда неће се примити.

На ОФертима треба прилепити таксену марку од 10 дин., према зак. о таксама. Кауција се полаже благајни општинској и реверс од исте покаже при лицитацији, и то: За камен 600 динара, и „ песак 800 „ у новцу или вредећим хартијама. Условн и ближа обавештења могу се видети у грађевинском одељењу општинском свакога радног дана пре подне. Из канцеларије грађевинског одељења општине београдске, 29 марта 1902 г.> ГБр. 911.

Н А Р Е Д Б А Члан 1-ви правила за јавне забаве у општини београдској, која су проаисана од Суда општине београдске 1 августа 1893 године, АБр. 4344 и од надзорне власти одобрена гласи: „Свако лице или удружење, које жели, давати у опшгини београдској какву год било забаву, дужно је пријавити се Управи вароши Београда и од ње добиги допуст за ову. У овом допусту назначиће се, да се је молнлац обвезао, да ће се према овим правилима владати и њима прописану таксу уредно оаштини плаћати." А члан 9-ти истих правила гласи: „Ако који од сопственика или закупци локала где се дају јавне забаве, допусти, да у његовом локалу какво лице даје представе и друго томе подобно, а не увери се, да је дотично лице поред допуста добивеног од Управе вароши Београда и општини таксу платило, биће он одговоран општини за веплаћену таксу, а поред тога и кажњен по § 326 кривичног закона." Суд општине београдске приметио је, да се поједини сопственици и закупци локала, где се дају јавне забаве, непридржавају ових правила, већ да допуштају, да у њиховим локалима поједина лица дају представе и друго томе подобно, као и да допуштају свирачима да у њиховим локалима свирају не уверавајући се претходно, даједотично лице, поред допуста добивеног од управе вароши и општини платило прописну таксу. С тога овим Наређује: Да се сви сопственици или закупци локала, где се дају јавне забаве, најстражије придржавају ових прописа поменутих правила, ако не желе искусити последице прописа поменутих правила. Од суда општине београдске, 4 априла 1902. АБр. 3463.

О II 0 М Е Н А Суд општине београдске, опомиње СВ8 дужкике управе водовода, да свој дуг на име таксе за потрошњу воде до конца марта ове године, измире најдаље до 7 априла т. г., јер ће се после тога рока овакојме хрђавом платиши обуставити издавањеводе, а наплата дугујуће суме, вршиће се ексекуцијом. Од суда општине београдске 28 марта 1902 год. у Београду.