Beogradske opštinske novine

Број 14

— 120 —

Год. XX

0 Б 3 Н А Н А У општини београдској уведена је „Рекламациона књига", која се налази у њеном статистичком одељењу у згради онштинског суда. У ову књигу сваког радног дана између 8 и 12 часова пре подне и 3 и 6 часова но подне може сваки пуноправни бео градски граЦнин уписати своје примедбе на општинске радовемакоје врсте и радњу појединих општинских органа као и скренути пажњу суду на нешто, што би ваљало урадити. 0 овоме се извештава грађанство ради знања. Од суда општине београдске 18 марша 1902. г. Абр. 2708, Београд.

0 Б Ј А В А Послови у општини београдској по свима одељењима општинске управе тако су се умножили и разграналн да за свршавање истих, потребно је извесно време рада без икаквог прекида. Па да би општинска управа с једне стране оправдала поверење, и довела своје текуће послове, да се свакодневно свршавају, а с друге стране, помогла публици, да по својим молбама и тражењима дође до свога права и задовољења, потребно је да све чиновништво општинско буде на раду после подне од 2—5 у својим канцеларијама поштеђено од стране публике, а у самом интересу исте, па с тога суд општине града Београда Објављује: да ке се од данас па до даље наредбе по свима одељењима општинске управе примати публика само пре подне, а за хитне послове у суду општинском дежураће по један од кметова од 2—5 часова по подне свакодневно за пријем публике и свршавање најхитнијих послова. Ова се објава доставља ради знања грађанству општине београдске. Од стране Суда ошптине града Београда АБр. 1136, 3 Фебруара 1902 год.

0 Г Л А С На основу указаод 16 Фебруара тек, године, решења суда општине вароши Београда од 26 Фебруара тек. године, АБр. 1996, наилаЛиваЛе се оиштинска гарошарина за варош Београд и на оне иредмешекоји се у вароши тсроизводе, ако исши иод. леже шрошарини ио шарифи. Према томе Управа београдске општинске трошарине наредила је да се изврши попис 27 и 28 Фебруара свих трошаринских предмета код произвођача у вароши и од тада наплату трошарине врлти ти. ■■ '

Гра|агству Београдском Управа града Београда претписом својим од 24 ов. м. ЛБр. 436 изменила је своју наредбу од 6 ов. м. ЛБр. 436 коју је суд овај објавио под 8 марта тек. године АБр. 2353 у овоме: 1. По двориштима приватним полицнјска власт не сме тражити псе. Њен надзор настаје тек на улици; 2. Псето без марке и корпе на улици може се хватати; 3. Које псето носи корпу и марку не мора се улицом на врвци водити већ како сопственик хоће. 0 овоме се извештава грађанство ради знања и управљања. Од суда општине града Беогиада, 27 марта 1902 год. АБр. 3120. Београд.

Гра^анетву Београдском Познато је грађанима, да постоји друштво за подизање храма Св. Саве, коме је председник Његово Високопреосвештенство архијепископ београдски и Митроаолит Српски Господин Инокентије. Да би се остварила узвишена циљ овога друштва суд општине београдске овим чини апел на београдске грађане, да помогну томе, заузимајући се својски да се путем обавештења образују по варошким одељцима пододбори за прикупљање прилога за ову свету и опште народну задужбину. Од суда опшгине београдске 23. нуара 1902 г. АБр. 662. Београд.

Ја-

ИЗВОД ИЗ ПРДВИЛА о уре^еву еснаФа дим&ичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима цре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не мо1'ућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димничар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито ва случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цидин! дар без разлике на спрат . 040 динара ;б) за чишћење димњака простог 0*20 динара в) за чишћење димњака простог на два спрата г) за чишћење гвозденог шпархерда .< . . !. . .. . . д) за чишћење зиданог шпариј херда * ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гоетионицама г 1"— дин. е) за чишћење фуруна с чунковима од два метра на више О'40 „

0-40

0-40

0-40

ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0'20 „ з) за иснаљивање димњака . . 1*60 дин. и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . . 0 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено: колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и ког је дана чишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одр жање свега дин. 7' — . Гроб за одрасле д. 10 и 2за одржање свега д. 12'—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање, свегадин. 560-—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање, свега дин. 998'52. Велика зидана гробница П реда дин. Ш84'32 а 15 дин. одржање, свега дин. 1099-32. Ведика зидана гробница I реда дин. 2000 и 15 дин. одржање, свега дин. 2015'—. Ова такса плаћа се за гробове мале и ведике за 10 година, а за хфобнице за 50 година, такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не пдати губи право на гроб, па био прост гроб или гробнице Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб иди гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма са гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. II. Пражвен.е помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6'— д. б) Од аков& — — — — — — 0*30 д

ТАНСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Дорћолски и Падилудски 1. Од собе и кухиње иди мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 Е. 2. Од две или три собе са кухињом иди већег дућана са магазом —■ — — 0'60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од 'гостионице са кухињом без штале — 1*— д За ввартове: Савамалски, Теразијски, Варошки и Врачарсвн 1. Од собе и кухиње иди мањег дућана са собом — — — — — — 0'25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — —- — 0'70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гост онице сак ухињом без штале —0 •. 15 д.

УР ШШИШ ТКО И А ДМИНП СТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВВОГРАДСКА Штакпарија Д. Дммтријвввка, Иван-бегова ул. бр. 1. Одговораи уредкик МИХ. М. МАРЈАНОВИ&,