Beogradske opštinske novine

Број 14

- 107 -

Год. XX

на њега примедбе чинити и исправке тражити, било за себе било за другога. Члан 26. Исправке се могу тражити усмено или писмено. Општинске власти неће наплаћивати никакве таксе за рад или за акте, који се тичу тражења исправака у азбучном списку. Свако тражење исправке забележиће се у нарочити списак, који ће се увести у општински Ј I ) Ј I ; [ [ протокол. Члан 27. Председкик и деловођа општинског суда, ако нађу да су тражене исиравке умесне, избри саће у азбучном сниску лица, која по закону нису могла бити унисана, а уписати лица, која треба да буду упи сана. Код имена свакога избрисаног и доданог лица у азбучном списку, а у рубрици „напомена" забележиће се ког је дана, месеца и године и зашто је то учињено. Осим тога на крају азбучног списка, после извршених исправака, забележиће се словима колико је свега лица избрисано и колико додано, па испод тога потписаће се председник и делонођа општинског суда. Члан 28. За неисправност гласачких спискова одговорни су председник и деловођа општинског суда и казниће се по члану 157. овог закона. IV Општински збор А. Састав, сазив и рад збора. Члан 29. Опгатински је збор по овоме закону: сазвани и конституисани скуп правних гласача једне општине. Члан 30. На општинском збору имају право гласа сви пунолетни грађани општине који плаћају најмање 15 динара непосредне порезе на годину, без икаквих нриреза, а нису према пропису члана 32. овог закона право гласања изгубили. У задрузи имају право гласања на збору онолико пунолетних задругара, по реду старости колико пута задруга плаћа по 15 динара непосредне порезе, без икаквих приреза. Ово важи и за оца и пунолетне синове, ако живе у заједници. Члан 31. Официри и војници сталног кадра не могу учествовати на општинском збору. Члан 32. Немају права гласања на општинском збору: 1. који су осуђени због злочинства, док не поврате грађапску част; 2. који су осуђени на затвор са губитком грађанске части за време док им је она иресудом одузета; 3. који се налазе под ислеђењем за дела под 1. и 2. наведена; 4. који се налазе под стециШтем, док се оно са њихова имања не скине; 5. који су под старатељством; 6. који су под полицијским надзором; 7. који нису платили свој порез и прирез за прошлу годину. Члан 33. Општински збор ради ове послове: 1. бира председника општинског суда, кметове, одборнике и њихове заменике, по прописима овог закона; 2. решава о прирезу за подмирење општинских потреба (чл. 131); 3. решава о отуђењу непокретног имања онштинског ма од колике вредности; а покретног: у ееоеким онштинама преко 200 динара, а у варошким преко 1.000 динара;

4. решава о свакој општинској грађевини или предузећу, ако би трошак око овог нрелазио суму: у сеоеким општинама преко 1;500 динара, а у варошким преко 6.000 динара; 5. решава да ли да се какав општински посао кулуком изврши; 6. доноси своју одлуку и по оним предметима за које је надлежан општински одбор, али је већина одборника и заменика интересована у тим предметима; 7. решава где ће и колико ће бити пијаца у општини; 8. решава питање о називу општине; 9. решава о задужењу општине; 10. решава о месту где ће бити општинска судница (члан 13.). Ово решење збор доноси по предлогу општинског одбора, пошто је претходно еаслушано мишљење инжињера и лекара, чије дневнице и попутнине не падају на терет општине. 11. решава или даје мишљење о свима предметима за које се овим или другим којим законом наређује да их решава збор или да даје о њима мишљење. Решење збора о отуђењу непокретног имања и о задужењу општине (тач. 3. и 9.) важи кад га одобри Државни Савет. Решење збора о прирезу преко одређене стопе овим законом важи кад га одобри министар Финансија, односно Државни Савет. Члан 34. Општински суд сазива збор: 1. кад наступи случај тачке 6. члана 33. овог закона; 2. кад то реши општински одбор; 3. кад то нареди државна надзорна влает; и 4. кад онштинском суду нанисмено изјаве жељу и означе опшгинску погребу најмање једна четвртина правних гласача. Ово се не може односити на мењање председника, кметова, одборника и њихових заменика. Овај захтев грађана не нодлежи плаћању таксе. Члан 35. Општински збор сазива се код онштинске суднице писменом или штампаном објавом, која се мора прилепити на судници и другим видним местима. У објави се мора означити: по чијем се решењу или наредби збор сазива, дан збора, време његОвог почетка, шта ће се на збору радити и имена чланова гласачког одбора. По свима општинима држање збора обзнаниће се, поред писмецих објава, и другим уобичајеним начином. Члан 36. Од дана огласа о сазиву збора па до дана збора мора протећинајмање 8, а највише 15 дана. У случајима члана 34. овога закона општински суд је дужан сазвати збор најдаље за 15 дана од дана појављеног случаја из тачке 1., донетог решења одборског, примљене наредбе власти или изјаве грађана — тачка 2., 3. и 4. Ако општински суд не сазове збор у означеном року, кад је сазив збора одбор решио, или грађани тражили, по тач 4. члана 34., онда ћ1з то учинити сам одбор, а збору ће председавати најстарији Писмени одборник; а Јако општински суд у означеном року не сазове збор кад је надзорна власт наредила, тада ће она тражити да то изврши општински одбор; а ако и одбор то не учини онда ће то учиНити она сама, и у објави о сазиву именовати председника и чланове гласачког одбора. И у овим случајевима вреде сви остали прописи о сазиву и раду на збору. Члан 37. Председник општинског суда је председник општинског збора. Он отвара, руководи и закључује онштински збор.

Ако је место председника упражњено, или се врши избор председника, или је он спречен, или је у питаљу, које се на збору решава он интересован, онда га заступа по избору најстарији писмени кмет, а кад је овај спречен или је и он интересован, онда најстарији но годинама писмени одборник. Члан 38. Цредседник збора и четири лица одређена према пропису члана 84. тач. 16. овог закона чине гласачки одбор. Ако би који члан гласачког одбора био спречен, његово ће место попунити сам гласачки одбор од заменика које је општински одбор као такове одредио. Гласачки одбор расправља већином гласова сва шггања, која би се појавила за време рада општинског збора. Он потписује и записник општинског збора. Чланови гласачког одбора помажу председнику при нребројавању гласова, а и у осталом раду, према пронисима овога закона. Члан 39. Председник одржава ред на збору. Догоди ли се на збору већи неред, па га председник не може да стмша, он распуШга збор, — а проузроковаче нереда узима на одговор и казни или ако је кривица већа, спроводи надлежној полициској власти с оптужбом, која ће даље по закону поступити. О сваком нереду, који би се учинио на збору, на коме не би било државне надзорне власти, председник је дужан одмах известити је. Члан 40. Нико не сме доћи на збор под оружјем сем лица која долазе ради гласања, а по пронисима носе оружје (члан 144. овог закона). Б. Гласање и закључивање оиштинског збора. Члан 41. Сваки гласач може гласати на општинском збору само једанпут и лично. Члан 42. Гласање је на општинском збору јавно. Члан 43. На дан, одређен за општински збор, састаје се гласачки одбор у општинској судници у 1 1 !г часова, а збор отвара у 8 часова пре подне. Члан 44. Чим нредседник отвори збор, гласачи прилазе редом одборском столу начином, који је гласачки одбор показао, и дају свој глас слободно и јасно. Гласачки ће одбор пустити да гласа само оног гласача, који је записан у азбучном гласачком списку. Чим који гласач да свој глас, онда ће онај одборник, који држи азбучни гласачки списак, поред имена тога гласача ударити знак, да је гласао; а они одборници, који бележе гласове, који падају за или против предлога о коме се гласа, бележиће на једном табаку редом имена оних гласача, који гласају за предлог, а на другом имена оних који гласају против предлога. Ако се на збору врши избор општинских часника, гласач ће казати кога хоће за оно за шта се бира, а може дати лично и исписану или наштампану листу својих кандидата, коју је председник гласачког одбора дужан примити и прочитати. Чим који гласач да свој глас, онај одбор. ник који држи азбучни списак, удариће поред гласачевог имена знак да је гласао; а онај одборник који бележи имена кандидата, пошто је на особеном табаку написао име, презиме и занимање лица као и звање за које се бира, и за које је дат глас, — написаће оздо име бирача, који глас даје, а под његовим именом записиваће се редом имена оних, који дају глас за исто лице за то звање.