Beogradske opštinske novine

Број 33

— 190 —

XXI Год.

РАСПОРЕД 0 СВЕЧАНОМ ДОЧЕКУ ЊЕГОВОГ КРАЉЕВСНЗОГ ВИСОЧАНСТВА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА ЂОРЂА 28. ЈУЛА 1903. ГОД. * I. Дочек на железничкој етаници око 9 сах. нре подне 1. На иерону а.) Његово Величанство Краљ са свитом изводи Његово Краљевско Височаиство Престолонаследника из железничких кола. б.) На перону дочекују: Краљевска влада и Председник Мивистарства поздравља Престолонаследника; Председници: Касационог Суда, Главне Контроле, Академије Наука, Апелационог Суда, Ректор Велике Школе, Гувернер Народне Ванке, Начелници Министарстава, Председници београдских првостепених судова; Председник београдске општпне, који подноси со и хлеб са одборницима; Почасна чета са музиком ; ОФицири по распореду команданта места; Представници грађанских удружења и Великошколске омладине. 2. У салону а). Породице Г. Г. Министара; б). Госпође и господа из дипломатског тела ; в). Активни ђенерали са госпођама; г). Краљевски посланици на страни, који буду овде, са госпођама; д). Председник Државног Савета и Државни Саветници са госпођама; е). Госпође дворских часника. У салону Госпођа Председника Министарства предаје киту цвећа Њеном Краљевском Височанству Кнегињи Јелени. 8. На изласку из чекаонице Одбор девојака. II. Ван станице 1. Пред станицом и по улицама дочекује војска по распореду команданта места. 2. Испред станице у улици Немањиној дочекују ученици основних и средњих мушких и женских школа са наставницима и Великошколска Омладина. 3. Са станице одлазак у Саборну Цркву Васином а повратак Кнез Михајловом улицом. 4. У цркви дочекује чиновништво, ОФИцирски кор и грађанство; 5. Долазак у Двор. 6. После подне: Народно весеље у Топчидеру: у четири часа свираће војна музика код топчидерске цркве и на ливади близу станице. ОДБОР ЗА ДОЧЕК ЊИХОВИХ КРАЉЕВСКИХ ВИСОЧАНСТВА Напомена: Госпође и Господа именована у распореду треба да се обрате Одбору, у Министарству Иностраних Дела, за улавнице на перон и у салон.

РАД 0ДБ0РА 0ПШТИНСК0Г РЕДОВНИ САСТАНАК 4. јула 1903 г. Председавао председник оиштине г. Никола И. Стаменковић. Од одбораика били: гг. Урош Благојевић, Лазар М. Матић, Богоје Јовановић, Д. Ђ. Миловановић, А. Шток, Св. Јинковић, Мих. М. Ђорђевић, Никола И. Димитријевић, Јован Смедеревац, ЈБуба Дојчиноваћ, М. Штрбић, Ј. Костантивовић, К. Теодосијевић, Дамњан Стојковић, Р. Драговић, М. 0. Петровић, Др. М. Леко, М. А. Павловић, Т. Цинцар-Јанковић и Дегар Новаковић. Деловођ, Мих. М. Марјановић ( СВРШЕТАК) XI По прочитању решења суда од 30 пр. м. АВр. 5802, о одређеној цени лебу за прву половину меседа Јула тек. године, — одбор је примно к знању са одобравањем ово решење суда. XII По прочитању извешћа економног одељења АБр. 4853, — одбор је решио : Да купатила на Сави за употребу обале у овој години плаћају општини на име обаларине и то: оно ближе вароши шест стотина динара а оно друго, које је више првог четири стотине динара, колико су и до сада плаћала. XIII По прочитању изветћа економпог одељења АБр. 5636 по молби Димитрпја Грујића, месара да му се смањи закупна цена за општ. земљиште испод војпог сењака на Врачару које држи под закуп услед тога што се је на истом улогорио један батаљоп VI пука. чиме је ометен у уживању истог земљишта, — одбор је решио: Да се Димитрију Грујићу, овд. месару закупцу ошптинског земљишта на Врачару испод војног сењака смањи закунна цена од 800,50 динара на годину на пет стотина динара на годину, са разлога изложених у извешћу комисије која је по молби закупца Грујића за смањења закупне цене, учинила извиђај на лицу места. XIV Поводом смањења кирије г. Димитрију Грујићу, овд. месару, за општ. земљиште, на Врачару испод војног сењакз, услед тога, што се је на ието улогорио један батаљон војске, одбор је репшо : Да се питање о тома на којим општинским земљиштима може војска логоровати и је ли општина но закону дужна и какво земљиште да даје во.јсци за логороровање, вежбање и зборишта расправи од стране општ. суда и надлежне војне власти што скорије. XV На модбу г. Косте Петровића, општ. заступника АБр. 5526, Миленка Врвића, прикупљача такса, АБр. 5902, Три®уна Једића, пожарника АБр. 5524 и Милосава Д. Марковића магационера управе водовода за осуство ради поправке здравља, — одбор је решио : Одобрава се ради поправке здравља осуство од дужности и то: Кости Петровићу општ. заступнику, Миленку Врвићу, прикупљачу такса и Тривуну Јелићу, пожарнику по тридесет дана, које ће им се рачунати од дана кад га буду употребили и Милосаву Д. Марковићу, магационеру управе водовода тридесет дана које ће му се рачунати од дана кога је употребио осуство одобрено му на исту цељ решењем општ. суда од 28 јуна тек. год. АБр. 5786.

XVI Попрочитању молбе Роберта Азријела,којом тражи да му се врати 15"40 дин. наплаћена му општ. трошарине на 6 сандука минералне воде, коју је нотом извезао ван трошаринеког рејона као и по прочитању извешћа управе општ. трошарине АБр. 5849, по истом предмету, — одбор је решио : Да се молилац од овога тражења одбије, пошто приликом уношења овога пића у трошарински рејон није извезену количину исгог пријавио управи ошнт. трошарине за извоз, као што је опредељено ранијим решењем одборадонесеног на основу постојећих правила за наплату трошарине. XVII По прочитању молбе Пере А. Јовановића, овд. трговца АБр. 5575, којом са разлога у истој изнесених моли да му се врати 30 - 08 динара наплаћене му оишт. трошарипе на једно буре вина у тежини од 470 кграма које је по том отнратио за Шабап, као и по прочитању мишљења управе општ. трошарине АБр. 5665, по пстом предмету, — одбор је решио: Да се молиоцу врати из прихода трошаринског за ову тодину као повраћај истог тридесет динара и осам пара дин, наплаћене му општинске трошарине на 470 кгр. вина, које је погрешно примио и унео у трошарински рејон, а по том га отправио ван трошаринског рејона у Шабац, коме је намењено. XVIII По прочитању молби Мирковића и Лучића, и Васе Тоскића, дрвар. трговца, због повраћаја трошарвне и мишљења управе општ. трошарине по истим молбама АБр. 5184 и 4927, — одбор је решио: Да се из прихода трошаринског за ову годину као повраћај истог врати: Мирковићу и ЈГучићу, дрвар. трговцима, три стотипе четрдесет и три динара и двадесет пара дин. и Васи Тоскићу, дрвар. трговцу, двадесет и девет динара и четрдесет пара дин. наплаћене им трошаринске таксе на дрва, која су по том извезли ван трошаринског рејона. XIX Поводом учестаних тражења повраћаја трошаринске таксе наплаћене на предмете у опште, који се по том извозе ван трошаринског рејона, — одбор је решио : Да се узме мишљење од одборске секције за трошарину о томе на који би се начин могло то питање о повраћају трошарине регулисати без штете и по општину и по трошаринске обвезнике. XX По прочитању предлога одборника г. Димитрија Ђ. Миловановића, за откуп концесије за осветљење Београда едектриком, — одбор је решио: Да се овај предлог упути на мишљење надзорној комисији за електрично осветЉ6Њ6. XXI На предлог суда АБр. 3939, — одбор је решио: Да се Танасију Јовановићу и Васи Делићу, овд. мајсторима, изда из општ. касе на терет буџетске партије на непредвиђене