Bogoslovlje

пли рођаком, ради рађања спна. Ако не би имао брата или којег рођака, могао je за то бити одређен и »ма који члан највише касте« (браман). 1

Док овде, дакле, жена ир и в р еме н о ступа у одношај са једнпм рођаком или ма којпм планом највише касте, да роди спна, па чак п за живота свога мужа, дотле се код Јевреја удовица венчава, и то само са својгш девером, иза смртп свога првога мужа. При томе се у пндијској религији изрично наглашава, да je син потребан ради вршења култа предана, док се у Бпблпјп о томе нигде ништа не спомиње, него се као ј едини разлог наводи очување имена од пропасти. (Пон. Зак. 25, 6 Рут. 4,5, 10.).

Јединп je, дакле, узрок левиратскога брака код Јевреја очување имена умрлог стрица у Израшьу, ј ер се нестанак нечијег имена у његовом племену сматрао за највећу несрећу и казну. Да би се могло разумети то мишљење, мора се у првом реду узетп у обзпр опште веровање Јевреја, као и осталих народа на Истоку, да су многобројна деца благослов Божји и да je то највећа срећа. Жена која није имала деце извргавала се због тога општем презиру и руглу, ј ер се сматрало великом казной, када Бог, »затвори нечију утробу«. (Иси. Пост, 16, 2. 24, 60. 30, 1. I. Сам. 1, 6. И. 6, 23. Исаија 2,7, 9. 49, 21. Ос. 14, 9 Лук. 1, 25.). Специјално се уз то код Јевреја мора узети у обзир и њихово велико веровање и очекивање, да ће семе женино сатрти главу змије (Пост. 3, 15.), и то баш у потомству Аврамовой. Божје je, найме, обећање било, да ће се кроз њега (Аврама), у његовом потомству, благословити сви народи (Пост. 12, 3. 22, 17—18.).

Сваки je, дакле, Израиљац, као потомак Аврамов, могао с правом очекивати, да ће се можда кроз његово потомство благословити сви, да се баш у његовој породици може испунити божанско обећање и у њеној се средний родити Обећанп, Месија. Због те наде, јасно je, да je сваки желео да му се име сачува у вечноот т. j. до доласка Месијиног, па ако се можда он (Месија) и не роди у његовој породици, ипак да и он (Израиљац) кроз своје синове суделује у Меси]ином делу.

1 Испор. Dr. М. Winternitz, Die Frau in den indischen Religionen, Leipzig 1920, стр. 47. —48.

89

Брак и социјални положа] жене код Јевреја