Bogoslovlje

Чувени спор око одежда (The vestiarian controversy) почео je за владе Едварда VI п то због скрупула епископа Хупера (| 1555) да обуче »одежде (бога) Ваала«. 1 За време Јелисавете je обновљен из разних узрока, а поглавпто због отпора романиста против закона о једнообразностп. сједне стране, и протеста реформиста противу церемонијала у дворској капели, 2 с друге стране. II ако овај спор није готово нпкад потпуно прекидан, ипак се може реки да су га тек пурптанцп 1563 г. енергпчно прихватили и ожпвелп, подпевши Конвокацијп молбу, којом су захтевали укидање целокупне жима ырске дрквене праксе. Бројно су били врло јакп и ова револуционарна молба им je одбпјена само са једнпм гласом већпне. 3 То их je само још више охрабрило и они су у пдућој годпни уздигли вестпјарски спор до полемичке теме, судбоносне за ј единство Англиканске Цркве. Пуританци 4 су енглеска форма крајњег протестантизма. Јавплп су се из редова онпх, које смо до сада називалп реформпстпма, и представљају извесан протестантски духовни и на свој начин аскетски правац, којп тражи Бога путем одрицања свих спољашњих форми и средстава. Тежећи релпгијском индивидуализму, они су одбацивали постојећи црквени јерархијски систем, а по својим доцнијпм погледима на материјалнп свет врло су блиски старим манихејдпма. Ma колико да су сви прпгрлплп закон о супрематији, један њпхов велики део je водно, огорчену борбу са законом о једнообразности (нонконформисти), док су умеренији међу њима, иако са доста

1 Вида Orig. Letters of the Reformers, № CCLXIX , CCXXIII, GCCXVIII.

2 Сампсон je ггасао Мартиру (б јан. 1660) ; »Чему се могу надати, када тројица наших нових епископа треба да стоје поред св. престола, као свештеиик, као ђакон и ппођакон, обученп у папистичке одежде.? Zurich Lett. I, 63. »Папистичке одежде остају у нашој црквп«. ibid. p. 43. »Желео бих да могу пстребВтп (ове) смешке одеће« —ппсао je Џуел. ibid. p. 30.

3 Cardwejl, Сοnfer e n c e s, p. 117 ; Strype, Annals, I, ch. XXIX.

4 Опореклу речи n њеној најранпјој употреби види: Fuller, C h u r c h Hist, of Britain, bk. IX, Sect. I. § 66, 67 ; F. Paget, I n t r od. to the fifth book of Hooker's Bed. Polity, Oxford. 1899, pp. 10 —14 ; Dr. X. Figgis, »Puritanism«, Diet, Engl. Church Hist., 1912, pp. 479—482.

104

Богослов.ъе