Bogoslovlje

рохија, ако ce y року од три месеца не предомисле«. 1 Но примас je у овоме пыао уза се само два епископа. Па п сам Грпндал je одбио извршење законских мера, о сем ако би му краљпца пзрично наредпла. 2 Поводом тога je Паркер писао Сесилу: »Молим Вас, покрените епископа лондонског да'пзврши наређење.« Све je било узалуд. Не само да није покренуо двор да предузые потребив кораке, већ je видео његову равнодушност чак и после својпх оштрих мера према лондонском свештенству. 3 »Ja сам само немирник и потстрекач«, писао je примас, »али мени je мирна савест у свему што радим«. 4 Лондонски свргнутп нонконформисти у почетку нису оспоравалп законитост свота свргнућа, али су то убрзо почели чынитп, одупирући се епископима на све начине, 5 а нарочито литерарно, путем брошура и пашквила, које су раздавали CBojmi парохијанима и растурали по улицама. 6 Но Паркер je будно мотрио и у томе правду. Ним се појавила знаменита Кролпјева »Декларација« лондонских нонконформиста, чији je то првн и много читали манифест, Паркер je или сам написао или ревидирао одговор на њу. 7 У томе je најзад и краљевски савет, иницијативом чланова црквене комисије, публнковао једно наређење, којим je забранио штампање и увожење свих књига које би бнле уперене противу земаљских закона, претећи преступницима тешким казнама. 8 Та мера je била подједнако уперена и против пуританских и против папистич-

1 ibid., рр, 269, 270.

2 ibid. рр. 229, 270, 235. Паркер je чак подозревао Гриндала у штићењу пурптаиаца ; »Епископ Лондонски je њих о в, али je увучен_против своје воље«. Писмо Сесилу ibid. р. 237.

3 Види ibid, 237, 264.

4 ibid., р. 276.

5 Неколико значајнпх, али грубих примера наводи Dixon, op. cit., vol. VI, рр. 110 —114.

6 Види State Papers (Spanish), May 1566, p. 553; Dixon, op. cit. vol. VI, pp. 115—117.

7 »А brief Examination for the time of a certain Declaration lately put in print in the name and defence of certain Ministers in London« ... Види Dixon, op. cit. vol. VI, ,pp. 115 —120.

8 Наведено у целини Strype, Life of Archb. Parker, p. 221. Види Wilkins, op. cit. vol. IV. p. 250 и Spanish Calendar, Авг. 1566, стр. 571.

109

Калвиниаам у Англпканској Реформацией