Bogoslovlje

ног позива. Казна под у) погађа монахе, који су, постигавши нижи степей клирика (псалт, анагност), послужили се правом ових клирика и заключили брак. Као што се из горњег прегледа види постоји у државном законодавству Јустинијанова времена тенденција ка пооштрењу казнених мера донесених у ствари преступа напушгања манастира и враћања у сталеж мирјана. За поједине преступе налазимо комбинацију црквених и световних казни као н. пр. за напуштање монаштва и одлазак у државну службу (Сап. Chalc. 7 и напред цитиране државне законске одредбе), за сгварање политичких и црквено-политичких: немира и нереда те за организацију и учествованье у заверама против државне власти (Сап. Chalc. 18; Const, saec. V ex. veL VI. in.; Cod. Just. I 3, 39,; const, a. 471 Cod. Just, I, 3, 29,; const, a. 531 Cod. Just. 1 3, 52, 9).

§ 3. ПРЕСТУПИ.

Овде се не раслрављају сви преступи, које монах можеда учини и за које постоје опште за све хришћане важеће норме, него се ограничавамо на приказ оних монашких преступа, следе којих je црквено и државно законодавство нашло за потребно да изда посебне одредбе. Према томе не улазе у оквир овог излагања деликти против хришћанске религије (апостасија), учења ортодоксне цркве (јерес) и јединства црквене организације (схизма). Оба законодавства нормирају како црквено-дисциплинарне тако и извесне световне казненоправне преступе монаха.

ЦРКВЕНИ ПРЕСТУПИ. ПРЕСТУПИ ПРОТИВ ЦРКВЕНОГ ПОРЕТКА.

а) Пресгуп против јурисдикционе власти надлежног епископата нормиран je у канонима VI. васељенског сабора и const а. 531 Cod. Just. I 3, 30. Преступник се кажњава одлучењем. β) Отворено устајање против авторитета и јурисдикције надлежног епископа и самовласне акције, за које сап. Chalc. 8 одређује казну одлучења. у) Учествовање монаха у конспирацијама против епископа и клирика. Can. Chalc. 18 прописује за овакве монахе казну έκπιπτέτωσαν πάντη του οικείου βαθμού. Пошто монаси овог периода већином немају јерархијског степена (βαθμός), има ce ова одредба схватити y смислу искључења из монашког сталежа.

285

Прилози правној историји манастира у грчким областима