Bogoslovlje

4. ДИСЦИПЛИНАРНЫ ПОСТУПАК.

Материјал садржан у житијима монаха те у црквеним и државним законодавним делима не пружа довољно основе за стварање иоле потпуне и тачне слике о дисциплинарном поступку, који je био примењиван у манастирима у дисциплинарним стварима против монаха. Извесно je да je овај поступай био усмене природе и да je, по свој прилици, отступао од форми синодалиог казненог поступка, који je имао доста сличности са римским казненим поступком. 1 Дисциплинарни поступай манастирски састоји се из пријаве или оптужбе, истраге, одбране спојене са доказним поступком и пресуде. Вођење истраге и мериторно решавање и пресуђивање концентрисано je у једној личности, у настојатељу. Против пресуде нема места правном леку и она постаје одмах извршна. Како црква не располаже коерцитивним сретствима ставља joj у случају ресистенције осуђеника државна власт bracchimu saeculare у сврху извршења пресуде. Државно законодавство тачно наводи случајеве монашких кривичних ствари, у којима црква има право, да од органа државних власти затражи стављање на расположение брахијалне силе (Cod. Just. I 3, 43, ΙΟ, nov. 13 in fine, nov. 100 c. 6., nov. 155 capp. 42 et 43, nov. 164 c · 17 ·)· Φ. Гранић.

ЖИВОТ, КЊИЖЕВНИ РАД И МОРАЛНО-АСКЕТСКО УЧЕНЬЕ СВ. НИЛА СИНАЈСКОГ

(Наставак) 3

И Д Е О КЊИЖЕВНИ РАД СВ. НИЛА СИНАЈСКОП

Св. Нил je оставио велико књижевно наслеђе, које сведочи о његовој изванредној способности као писца и о богатом личном духовном искуству. Патријарх Фотије (друга половина IX в.) у своме делу „Bibliotheca“ даје о књижевном раду св. Нила кратко, али врло

' Синодални казнени поступай реконструисао je Ed, Schwartz у расправи Der Prozess des Entyches. München 1929. 2 Внди „Богословље“ год. VI (1931) свезак 3, стр. 200—218.

3 Најпотпунију збирку дела Нила Синајског налазимо код Migne’a Patrol, gr. s. t. 79. Овде су унесена његова писма по издању Leo Allatius'a, Rom 1668. „Narrationes“ по Anekdota Petrus’a Possinus’a, Paris 1639, а остала дела по издању Suaresius’a Rom 1673.

289

Књижевни рад св. Ннла Синајског