Bosanska vila

Стр. 884

Надајући се, да ћете се п овом приликом тока звати онако добри трема мени, као и до сада, м тстомоћи ма у овој нетрилици, из које немам другог ивлаза, остајем с особилињм тоштовањем и поздравом

У Бечу 20. јануара 1893.

ЛТиливој Максимовић 5794). 7160. еп 1Х. АИоет. Ктатвепћат“.

МИ. Рума 1. сетт. 18983. Поштовани гост. Трчићу!

Шаљем Вам тревод Достојевскога > Вечилим муж, « који“ сам тек сад са свим довршио. «бог болести ' разниг третрека, а лао је главно, због величине овога тревода т тиешкоћа, којис сам шмао у превођењу, нисам никако могао довршили до онога дана, кад сам Вам обећао.

Кров неколико дана ћу гледати да дођем у Нови Сад та ћу, ако донде буде решена моја молба код Матице, да ми се шетлати такса за трви ригорозум, уредилац ствар са меницом. ЈУ осталом. ја бит Бас молио, да ми, ако је могуће, јавите, да ли је та молба решена, да не долазим бадава.

__ЈТревод је, као шлпо видитае, много већи, мего што сам Вам тролетос јавио. То је ва то, што у онај мат нисам имао оригинала три руци, него сам тек тисао, да ми се тошље.

Примите срдачан товдрав од

Мил. Максимовића. МИТ. Беч 8. нов. 1893. Поштовани гост. Трчићу !

| Шаљем Вам за »Стражилово« трву главу из МТирже-овиг »Оцена,« ва које сам Бам говорио, кад сам био у Н. Саду. Ово је прва и понајвећа глава, све

остале су много мање и износе само -|—-), величине ове главе. Ову трву сам морао тревести, ш ако је ме биг треводио, да није трва, јер је врло велика. Ру пошто се у њој упознаје тублика са Љапаеттеп Рерхдпећ, није се могла изоставилам. Патисао сам уједно ради обавештаја тублике као неки тредговор, који можжете снако како јесте шли извадивши што нађете за потребно шлпамталиш тпамо гдегод на стражњем листу. Чим точнеше — а можете точеши одмат, још. ове г0дине — слаћу Вам даље главе. Свака глава је тако писана, да сачињава неку малу целину и свака је т бег тредидућиг разумљива.

Заједно са овим шаљем своју молбу на Латилу бог тпредујма на »Сократа,« коју молим да то ком факу пошаљете у ЛГалпицу Сави Петровићу.

А сад да тређемо на једну врло озбиљну ствар Мој кројач не Ће да ми изда зимски катут, док му ме платим три дужне ралае за септембар, октобар т новембар —- свака по теш форинти — а како снег може још сјутра да осване а ја новаца немам и ме надам се скоро добити, тло бис дошао у врло непријатан положај, да не могу из куће изаћи. За то Вас врло лепо молим, да ми или у име тонорара за 0в0, шлио сам Вам тослао, тш оно, шлио ћу још тослатим, тли у име зајма пошаљете што тре шли боље рећи одма таиг тетанаеста фор. који Ће ме спасти и од ашме ш од чести посеша 2. Бринда, цивилног ш в0јничког кројача. Ја ћу Бам били за то увек засвалан.

1908. БОСАНСКА ВИЛА 1908.

Пе ас" ЊУ м = 58) Пер =- и"

Иначе, ако је могуће, молим, да ми се шаље о. 1 та

» Стражилово, « адресу ћу доле назнамилит. | Извинилав, шлио Вам овако пишем; тмам толико посла, да сам једва уграбио ово мало времена. Поздрављајући срдачно Вас и милостиву гостођу јесам е особилтм поштовањем

Миливој Максимовић ЈУгећ ТХ. Машетеаое 2. 11]. т7.

1

Беч 21. нов. 1598. Пошта. гост. Грчићу!

_ Нисам Вам послао признаницу одмат, као штпо сте можда очекивали, него сам тричекао, да ми се ододри молба за накнадни упис (јер сам се био у октобру за један дан закаснио) па да уједно пошаљем признанице и ва стшитендију. Молим Вас, да пимале добротау тоглалиц шли самт тредалаш све четир тризнанице у благајници и наредити, да ми се одма тотшаље и стипендија ва новембар ти децембар (октобар сам дигао у натред) ш тпо заједно са 80 фор. тредујма, дакле свега 110 фор. Сад ишли Виа дигнилив све таре та ми екстедирајте или нека г. благајник тошаље све ва: једно на адресу: 17. М. 1Х. АМрететте; Кратрепиаиу. Само молим шлао брже, јер ми је већ догорело до нокалпа.

Што се таиче тревађања >» осете ае 12 тле те Воћете,« молим Вас, да ми јавите, желите ли, да тио трреводим и тоћете ли д' тшламтате и, шлао је главно, тоћете ли ме колико толико жонориралпи, јер само мада на неку зараду би ме — поред мог и инаме огромног посла — могла примамити, да треводим.

»сетех МЕ 12 тле е1.« су ш драмалшизоване даване у Шаризу у Сотедје Ртапсавуе, а сад, како чилпам, компонује исту ствар чувени тралијански му“ зичар Леонкавало (Раст, .). Л1227с2) као оперу и биће кроз два до три месеца готов. Дакле, као то видите, било би сувремено, да и ми доносимо у > Стра= жилову« тпај тревод.

Молим Вас дакле, тмајте доброту известилпи ме, шлаа о том мислилае, да се знам равнати.

Захваљујем Вам лепо на“ доброти, коју сте мл указали, известившти ме о тредууму, а тш за ово, шлоо Ћете ми овом приликом учинилит.

Поздрављајући Бас срдачно јесам с особилшим шлповањем.

(Наставиће се). Мил. Максимовић.

Српскоме народу.

Свакоме Србину, у коме истинско и српско срце куца, познато је из наше историје и наших народних песама наше 500. год. робовање под Турцима и муке српске од тога робовања, које су нам лепо опевали наши гуслари у народним песмама. Познат је и | Српски Устанак под !. српским вождом Кара-Борђем у Орашцу 1804. г. Какве су муке тадашњи Срби и српски јунаци имали а нарочито Кара-Борђе — свакоме је појмљиво. Тадашњи наши Срби «и )јголији боси, и гладни и жедни, и изнурени од тешкога ропства — борили су се са много јачом, многоброј-