Bosanska vila

Бр. 8.

1908. БОСАНСКА ВИЛА 1903.

Стр. 59

ја Ку је уступити Бама. Би ћете је моћи ваљда шлиа мталпц у „Стражилову.“

Видим, да сте моју тарагедију „Цара Јована“ поднели већ „Матици,“ па видим, да је издано трефашњим мојим оцењивачима. Хвала Вам на прија тељству, штио га према мени указасте.

Кад доколнији будем, тослаћу Вам ш опет меко. лико прилога за Ваш красно уређивани т богатога садржаја лист, који ја с највећим душевним уживањем чалпам и који на оној висини стаоји, до које се до сад још ни један сртски белетристичан лист мије тодигнујо. Дичим се, тато сам му сарадник.

Шитам т“ молим Вас да ме известите, е да л сте вољни примити и пилаамталти у Љашем листу једну кралику, озбиљно и достојанствено мнатисану 'изјаву на оцену Адамовљеву, која је у „Стражилову“ · света, угледала тш која је овде најстрожије осуђена > Будите уверени, да се ја нећу огрешилим о углед Вашега листа а ни о част Адамовљеву.

У Сомбору, 21. маја 1886. (С особитим тошлаовањем Мита Поповић

(Наставиће се.) _ . алвокат,

КЊИЖЕВНЕ И КУЛТУРНЕ БИЉЕШКЕ,

Књижарница Јакова Х. Тривковића. Ова српска књижарница, која се налази у Ферадији улици број 43. у Сарајеву, јавља српско-православноме свештенству п народу, да је добила велики избор врло лијепих, по православном типу рађених, правих руских икона. Оне су на плеху, или на хартији. Иконе на плеху, величине 26Х80:/, сто. поковане по дрвету, које је превучено кадифом, стају без оквира 18 круна, а са лијепим широким оквиром 24 круне. Иконе на хартији у истој величини са лијепим кавајастим оквиром стају само 2 круне и 20 потура. Ко поручи најмање 10 комада, паковање се не рачуна. Осим тога књижарница има лијепих Читула, у платненим корицама и са великим златним крстом — стаје само 20 потура. Ко поручи 100 ком. добије их за 16 круна. Још има и лисних календара Сарајево, са датумом старим и новим. Цијена 14 круне. Све ово шаље књижарница или уз готов новац, или рег Масћпаћте.

Српкиња бабица у Сарајеву. Прије четири мјесеца дошла је у Сарајево гђа Марија Николић, која је једина дипломирана Српкиња бабица у Сарајеву. Она је свршила курс за бабице у Биограду. Овдје је, по прописима, практицирала у државној болници и поново положила испит. Тако јој је допуштено да може бити бабица у Сарајеву. Ми се надамо да ће свјесне Српкиње у Сарајеву знати и хтјети помоћи ову ваљану Српкињу, која се највише узда у њих, па онда у остале грађанке. Гђа Николић станује у Ћемалуши улици бр. 932. Прегледавши њезине добре свједоџбе а познавајући је уз то као добру, услужну и скромну Српкињу — и ми јетопло препоручујемо.

Извјештај сарајевске учитељске школе Примили смо четрнаести извјештај учитељске и с њом спојене прве народне основне дјечачке (мушке) школе као вјежбаонице у Сарајеву, објављен на крају школске године 1901./2. На почетку је некролог покојном Ђури Бугарском, од Б. Бујхера, за тим долази учитељски збор, гдје видимо 17 наставних снага: При-

правника је било на крају године 110, од којих су 27 Срби православне вјере.

Двије забаве у корист Мевесињаца. У Фојнпци код Гацка саставио се нарочити одбор, који је приредио добротворну забаву у корист своје пострадале браће. Забава је одржана 8. фебруара. ИМ српско пјевачко друштво »Вила« у Приједору придружило се општем покличу у помоћ пострадалој браћи Невесињцима те приредило забавно вече у суботу 125. фебруара. Ми се надамо да ће се и друга мјеста и остала пјевачка друштва одазвати општем покличу “ помоћ пострадалој браћи иза свијетлог празника,

Куповање _употребљених поштанских марака. Фирма Енгел и Штајнер у Бос. Броду купује употребљене поштанске марке из Босне и Херцеговине. Та фирма плаћа босанске марке за сваку стотину од 90. потура 1:20 кр., од 25 потура 1 кр., од 80 потура 8 кр., од 40 и 50 потура 6 кр. За тим купује скупље марке по комаду — и то: од ! кр., 14 потура, од 2 кр. 40 потура, од 5 кр., 15 кр. Ието тако купује и друге употребљене марке: црногорске, српске, грчке, турске и румунске и т. д. Новац за марке шаљу чим их приме. Марке са шаљу препоручено.

Трговинско-занатлијски шематизам. Изишао је из штампе овај шематизам краљевине Србије за 1902.1908. на српском, француском и њемачком језику, а све у једној књизи. (во ријетко дјело има 260 стр. и преко 30.000 адреса најважнијих трговаца, занатлија, индустријалаца и т. д., као п адвоката, пнжињера, љекара и других потребних статистичких података о финансијама, жељезницама, трговини, индустрији, саобраћају п са свима државним објавама, које се односе на те струке. Цијена је дјелу, са поштарином у фином повезу, 6 динара, броширана 5 динара. Поруџбине ваља слати директно: Уредништву Балканска улица бр. 3% у Биограду.

Раслис награде. Српска Краљевска Академија расписује награду од 480 динара у злату, коју из задужбине Николе Ј. Мариновићи може добити: одштчан поетски спше с моралном и патриотском тенденцијом, који је написан чистим српским језиком п одликује се љепотом слога и садржаја. Наградити се могу како рукописи тако и штампани списи, који нијесу старији од двије године, то јест који нијесу штампани прије 1901. године. Списе за награду ваља поднијети (С. К. Академији најдаље до 1. маја 1903. године. Писци могу своја имена напријед објавити или прикрити до коначне одлуке. У овом другом случају дужни су ставити неку биљегу на спис и на завој спроводнога писма. Награђени списи својина су писаца.

„Учитељска Заједница.“ Учитељи и учитељице српских школа у Турској створили су удружење под именом »Учитељска Заједница.« Већ је изабрат и главни управни одбор, чије ће сједиште бити у Битољу. За пресједника одбора изабран је госп. Вел. Јоксић, наставник у битољској гимназији. Ово је доиста срамота за српске учитеље у овим српским земљама, да се и у Турској учитељство прије удружи него овдје. Учитељи, не спавајте више, и не чекајте да вам други уради оно, што је вама најсветија дужност!

Четрдесетогодишњица „Зоре“. Српско академско друштво »Вора« у Бечу прославило је о св. Сави четрдесетогодишњицу свога опстанка. Прослава се састојала из два дијела: свечане сједнице и забаве