Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 96

Пророци предсказују о страдању | Св. Евангелија тврде о страдању и смрти Христовој. и смрти Христовој I. Јуда издајник, првосвештеници, књижевници и Фарисеји.

1) Са евију страна гоне Ме злобнијем ријечима, и орузкају се на Ме ни за, што. — Псалом 109, 3. 2) Враћају Ми за добро зло, за Моју љубав мржњу, — Псалом 109, 5. 3) Сви, који Ме не навиде шапћу међу собом противу Мене, замишљајући Ми зло. Псалом 41, 7.

4) Уста безбожничка и уста лукава на Ме ее отворише; говоре са Мном лукавијем језиком. — Псалом 109, 2. 5) Непријатељи Моји о Мени говоре злобно: кад умре и име ће Бзегово погинути. — Псалом 41, 5. " > 6) И човјек Мога мира, у кога се Ја уздах који Мој хљеб јеђаше, подиже на Ме пету. ■Псалом 41, 9.

7) Измјерише Ми плату тридесет сребреника. — Захарије 11, 12. 8) Љубио је клетву, нека га и стигне; није марио за благослов, нека и отиде од њега. Нека буду дани љегови кратки, а власт његову нека добије други. — Псалом 109, 17. 8. И узев тридесет сребреника (почасна цијена, којом Ме цијенише) бацих их у дом Господњи лончару. — Захарије 11, 13.

1) Јудеји стадоше Исуса гонити, и тражише да Га убију, за то што исцјељиваше људе у Суботу. — Јован 5, 16. 2) Исус им одговори: многа вам добра дјела јавих од свога Оца; за које од ониЈех дјела бацате камење на Ме? — Јован 10, 32. 3) И учаше сваки дан у цркви: а главари свештенички, књижевници и старјешине народне гледаху да Га убију. И не налажаху, шта би Му учинили; јер вас народ иђаите за Њим и слушаху Га. Лука 19, 47, 48. 4) И пажаху на 1Бега, и послаше вребаче, који се грађаху да су побожни, не би ли Га ухватили у ријечи, да Га предаду поглаварима и судској власти. — Лука 20, 20. 5) И савјетоваше се како би из пршеваре ухватили и убили. — Матеј 26, 4. 6) А кад би у вече сједе за трпезу са дванајесторицом ученика. И кад сјеђаху за трпезом и ј еђаху рече Исус: заиста вам кажем, један од вас, који једе са Мном издаће Ме. И Јуда Искариотски, један од дванајесторице (ученика) отиде главарима свегатеннчкиј ем. да им Га изда. — Марко 14, 18. 10. Матеј 26, 20. 7. И рече: шта ће те ми дати да вам Га издам ? А они му обрекоше тридесет сребреника, —■ Матеј 26, 15. 8) Кад Исуса одведоше Пилату, његов издајник Јуда виђе да ће Га осудити, раскаја се и поврати тридесет сребреника главарима свештеничкијем и старјешинама. И бацивши сребренике у цркву изиђе, отиде те се објеси. Договорише се (првосвештеници), те купише за њих лончареву њиву за гробље странцима. Матеј 27, 3. 5. 7.

II. У Гетсиманској башти.

9) Страх и ужас дође на Ме, и грозота Ме подузе. —■ Псалом 55, 5. 10) Моје је срце у Мени уздрхтало, и смртни Ме страх подузе. — Псалом 55, 4.

9) Узе са собом Петра, Јакова и Јована, забрину се и поче тужити. — Марко 14, 33. 10) И рече им: жалосна је душа Моја до смрти; почекајте овђе з пазите. —Марко 14,34.