Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 99

VIII. Христос други пут ко 27) Гле сви 1 ), који лозките огањ и опасујете се искрама, идите у свијетлост огња свога и у искрама, које расналисте. То вам је из Моје руке, у мукама ћете лежати (умријети). — Исаије 50, 11.

28) Сви ми као овце зађосмо, сваки нас се окрену својим путем, и Господ баци на њ безакоње евијех нас. — Исаије 53, 6. Не познаше, нити разумјеше, ходе по тами; задрмаше се земљи сви темељи. — Псалом 82, 5. Јер је одебљало срце овоме народу, уши су им отешчале. а очи затворене. — Исаије С, 10. Непријатељи Христови, који су распаљивали мржњу иарода противу њега доцније и сами су изгинули од истих мучитеља, дижући буну противу Римљана. IX. Римљани 29) Али Господу би воља да Га бије и даде Га на муке. А Он болести наше носи и немоћи наше узе на Себе, а ми мшиљаемо да је рањен, да Га Бог бије и мучи. — Исаије 53, 10. 4. 30). Којим коре непријатељи Твоји, Господе, којим коре помазаника Твога! — Нсалом 89, 51. 31) Али Он би рањен за наше пријеступе, избијен за наша безакоња; карање бјеше на Њему нашега мира, и раном Његовом ми се исцијелисмо. — Исаи}е 53, 5. X. Ево човјека! 32) Ко је оно, што иде из Едома у дрвенијем хаљинама ? Красно одјевен! Зашто Ти је црвено одијело као у онога, што гази у грозној муљачи (каци) ? — Исаије 03, 1. 2. 33) Погледај непријатеље моје како пх је много, и каквом Ме пакосном ненавишћу не навиде. — Псалом 25, 19. Јер Ми Господ помаже за то се не осрамо тих, за то оставих чело своје као кремен, и знам Да се нећу постиђетн. — Исаије 50, 7. Ко ће Ме осудити? Гле сви ће они као хаљина овегатати, мољац их изјести. — Исаије 50. 9 Мач ће њихов ударити у њихово срце, и лукови њихови положиће се. — Псалом 37, 15.

Пилата. Изријецање казне 27) И кад се сабраше рече им Пилат: кога хоћете да вам пустим? Вараву или Исуса прозванога Христа? Јер знадијаше да су Га предали из зависти. А главари свештенички наговорише народ, да иште Вараву, а Исуса да погубе. — Матеј 27, ] 7. 18. 20. 28) А судија одговарајући рече им: кога хоћете од ове двојице да вам отпустим ? а они рекоше: Вараву. И одговарајући сав народ рече: крв његова на нас и на дјецу нашу. — Матеј 27, 21. 25. Пилат опет викну да би он желио пустити Исуса. А они викну распни Га! распни! — Лука 23, 20. 21. муче Христа. 29) Тада војници судијни узеше Исуса у судницу и скуиише на 1Б сву чету војника. Матеј 27, 27. И обукоше му скерлетну кабаницу, и оплетавшп вијенац од трња метнуше на 1Б. — Марко 15, 17. 30) И стадоше Га поздрављати говорећи : здраво, царе Јудејски! — Марко 15, 18. 31) И биЈаху Га по глави трском, н пл.уваху на Њ, и падајући на кољена поклањаху Му се. — Марко 15, 19. во цара вашег! 32) Тада Исус изиђе под вијенцем од трња и у скерлетној хаљини. II рече им Пилат: ево човјека! — Јован 19, 5. 33) А кад Га видјегае главари свегатенички п момци повикатпе, говорећи: расшш Га, распни ! Пилат нм рече: узмите Га ви и расппите, јер ја не налазим на Њему кривице. Бјеше Петак у очи Паске око гаестога сахата; и Пплат рече Јеврејима: ево цара вашег! А они викаху: узми, узми распни Га. Пи лат им одговори: зар цара вагаег да распнем ? Главпри свештенички одговорише: ми немамо цара осим ћесара — Јован 19, 0. 14. 15.