Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 100

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 3

XI. Христос носи Крст. Испуњавају се 34) Од тјескобе и од суда узе се, а род Његов ко ће исказати? Јер се истрже из земље зкиви јех и за пријеступе народа Мог би кажњен. — Исаије 53, 8. Овако вели Господ... ономе кога презиру, на кога се гади народ, слузи онијех, који господаре И видјесмо Га и у Взега не бијаше ништа на очима. — Исаије 49, 7 ; 53, 3. Као јагње Он би одведен на заклање. Иеаије 53, 7. 35) И плакаће за Љим као за јединцем, и тужиће за Бзим као за првјенцем. — Захарпје 12, 10. 36) А Ја рекох: узалуд се трудих, узалуд и напрасно потроших силу своју; али опет суд је Мој у Господа и посао Мој у Бога Мога. Иеаије 49, 4. Вас дан пружах руке своје народу непокорну, који иде за својим мислима путем који није добар. Вас ћу избројити под мач и сви ћете припасти на клање, јер звах, а ви се не одазиваете, говорих, а ви не слушасте, него чинисте, што је зло преда Мном и изабрасте што Мени није по вољи. — Исаије 65, 2. 12. Расућу међу све народе дом Израилев, као што се расипље жито у решетци. — Амос 9, 9. Народ војводин доћи ће и разорити град и светињу; и крај ће му бити с потопом. — Данило 9, 26. И оставите име своје изабраним Мојим аа уклин (Јуда издајник); и Господ ће теБогубити; а слуге ће свој е назвати другим именом (Хришћанин). — Иеаије 65, 15.

пророчанства о страшној судбини народа. 34) Тада им Га предаде да се расане. А они узеше Исуеа и одведоше. И носећи (Он) крст свој изиђе на мјесто шује се зове коштурница — јеврејски Голгота. — Јован 19, 16. 17. Воћаху с Њим и друга два злочинца да погубе. — Лука 23, 32.

35. И за Њим иђаше мноштво народа и жена, које плакаху и нарицаху за Њим. — Лука 23, 27. 36) Исус обазрјевши се на њих рече: кћери Ј ерусалимске! не плачите за Мном, него плачите за собом и за својом дјецом. Јср. гле, иду дани, укојеће се рећи: благо нероткињама, и утробама, које не родише, и сисама, које не дојише. Тада ће почети говорити горама: падните на нас; и бреговима: покријте нас. Јер, кад се овако ради од сирова дрвета, шта ће бити од сува? — Лука 23, 28. 29. 30. 31.

XII. РаспеЂе и псовање Христа на крсту. 37) Господи не удаљуј се од Мене; сило Моја похитај ми у иомоћ. Пси многи опколише Ме; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке Моје и ноге Моје. — Псалом 22, 19. 16. Даде душу своју смрти; и би метнут међу злочинце; и сам носи гријехе многих; и за злочинце се моли. — Иеаије 53, 12. И ако Му ко рече: каке су Ти то ране на руци ? Он ће одговорити: допадох их у кући пријатеља својих. — Захарије 13, 6.

37) И доведоше Га на мјесто Голготу, које ће рећи: коштурница. И даваху му да пије вино са смирном 1 ), но Он не узе. И бијаше сахат трећи, кад Га распеше. Марко 22, 23. 25.

болови.

*) Пиће које затупљује живце да се лакше осјећају