Brastvo

52 БОРБА ЗА НАРОДНОСТ

колико и како они то увиђају, развија се данас много јаче но икада — борба за народни опетанак. 'о се види на свима тачкама ове наше планете, то се нарочито види на српском народу.

Нека нам се дозволи, да у кратким потезима дамо две три, ма и површне, слике те народне борбе код других, српекоме сродних народа, па да онда пређемо на њ, те да видимо, како се он у тој борби до сада понашао и шта му остаје да ради, те да у њој са светлим лицем изађе „пред Милоша“.

Српеки је народ грана словенског племена. Оно је опет део пндојевропске породице аршскога стабла. Ми знамо да осим Срба у словенско племе спадају данаб још и Руси, Пољаци, Чеси, Словенци, Бугари с још многим мањим пододељцима. К овима долази још мали број Лужичких Срба. За време сеобе народне неки су народи заузели за се заокружене делове земље (Германи), други су се мање више растурили, или,у колико они то ниву учинили, у њихову су средину дошли дивљи освајачки народи и мање или вите их раставили. Овај се последњи елучај виђа и код Словена, п он је, са свим појамно, у народном (одн. племенском) шитању морао бити од јакот уплива. Али ми знамо, да то није био једини узрок, који је дејствовао на удаљавање једног словенског племена од другог, као и на уништење појединих од њих, већ да је ту било и других и то тако исто важних узрока. Један од њих лежи у карактеру словенског племена, у његовој наклоности ка демократско-Федеративним установама и љубави к мирном породичном, земљорадничком или сто-