Brastvo

48

Од овог бунара па доле до дна вароши, с једне и друге стране реке, расуле су се чесме п изворчићи на сваком углу вароши, па опет, и поред тога што се од ове реке одводе јазеви на воденице и по евима кућама, само куд вода може доћи, по баштама и пољима изван вароши, ова је река већа испод вароши, но што је код Мараша, кад почне улазити у варош. И ова призренска река, за непуна два сахата од Призрена, улива се у Дрим.

На овој реци има преко 12 мостова, а именом су ови: дрвенградски; раљински; Шатманов; терзиски; у Арасти; Капан; Камени; Шантагин; на врх Табане ; епрам ев. Петке; у горњој Табани; у Доњој Табани; у Бузагилуку; у Лашњи, и т. д. Воденица само у вароши има више од 10, па неке, на једном јазу и под једним кровом, имају по 3 витлова. И до самог утока ове реке у Дрим има један врло јак извор, на ком се одмах намештена воденица са 5 витлова окреће.

Има. на овој реци неколико табахана (Фабрика) за израду сахтијана, и ова се река лети може свуда газити. Рибе има, у овој реци, доста, од самог њеног извора, па до Дрима, и то све пастрмке.

Не далеко од Призрена, на левој обали Бистрице, испод Душанова града, значајан је „КараПоток“, о коме месту постоји предање: да је ту погинуло 40.000 турске војске, кад је први пут нападала на Призрен, да га од Орба отме; с тога су му Турци дали име Кара-Поток, што ће се српски казати: Прни Поток. Сада у Кара-Потоку има ле-

З | “ 4 | | ј

Мик Мо „да <– 1

у