Brastvo

60

сиљао светим својим рукама српеке владаре и народ, претке ових садашњих обиталаца !

Ово све, и поред вековних грозних промена и рушевина, опет свакога путника и намерника, као и домородца, — живо опомиње у Призрену на стару " славу, величину и моћ српску.

МЕ Светиње и просвета у Призрену.

У Призрену и сувише је тешко без погрешке изнети на јавност значајне ствари — једно за то, што од пада српске царевине, па до сада, то су све били векови рушења; а друго због тога, што и оно, те је претекло од насилничке руке, или је записато у ком летопису, или остало у спомену или у предању код народа, да има негде нешто важно у каквом крају у Призрену, — то, опет, хришћанину није допуштено да свуда види, равпита и прибележи; па ни сама званична извешћа о вадањем стању ствари Никад нису тачна; а и поред све добре воље и заузимања страних радозналих и ваљаних агената, КОЈИ пролазе или ту станују, често остаје труд узалудан да све дознају оно и онако, као што је у ствари.

Призрен — варош подељена је у 24 одељка. Варош дели на две поле пређе описата река Бистрица, везана, на више места, мостовима; варош на десној обали, званој „Левиша мали“, сва је на згодној и оцедној равници, а на левој страни, на веома згодној висоравни, смештена су заведења свију вера,