Brastvo

63

све епископије, трад, државна здања и касарне; а један део ове вароши, где искључиво Срби живе, звана, „Пантелеј-махала“, веома је припрто место, тако, да кола не могу тамо ни маћи, и од саме те мале почиње права планина „Шарска“: кроз њу пролази пут преко Шађре за Тетово.

Овде има око 26 џамија, од којих вамо ву две по укусу озидане, и то на левој обали Бистрице: Синан-пашина џамија, коју је Синан паша, од пре 900 год., подигао, пошто је претходно развалио манастир ев. Аранђела, који је био сав од најдивнијег тесаног камена — задужбина цара Душана, од кога је камена и подигао џамију под својим именом. У овоме царском манастиру био је сабор, који је изабрао Лазара за српеког владаоца.

А друга „барјак-џамија“, на левој обали Бивтрице , која је, такође, као и Спнан-пашина, у висину отишла под небо, подигнута све је од манастирског мермера, и то, као што еве околности и предања показују, ова је џамија подигнута на самом темељу онде, где су били Душанови дворови. Они сада ту имају „медрезе“ (богословију); ту бу и оне напред поменуте чесме — њих 12, под којим има по једно мермерно корито. Ова се џамија зове „барјак“ или саборна зато, што на њој свагда, за време молитве, диже црвени барјак на мунарету мујезин призивач молитве, — дајући тиме знак мујезинима других џамија, да је наступио чаб извикати „азан“ : позив народа на молитву. | ;