Brastvo

У овој џамији први пут је арнаутска лига „конгра“ --- држала своје седнице, а та се лига сакупила 1898. г. из целе Албаније, Старе Србије и Македоније, Херцеговине и Босне, да не даду Прноторцима Плав и Гусиње, Шваби — Босну и Херцеговину, а Грчкој Тесалију и Епир; и „конгра“ реши и нареди, да се убије у Ђаковици Мехмед Али паша, што се и извршило те год. августа месеца. У овој истој џамији, 1880. г., ова је „конгра“ решила, да се не пусти Дервиш паша у Призрен, кога ибувретоше на врх Косова, код Феризовића, али их је тада Дервиш паша потукао до ногу.

Не далеко од ове џамије, стоји од врло простог материјала начињена мала џамаца, за коју се прича да је најстарија у Призрену, коју су Турци првог дана, када су с победом ушли у Призрен, за неколико сахати подигли и на њој отпевали благодарне молитве.

Опет на десној обали Бистрице, у Левишт мастали, има једна црква, потурчена „Џума“ — Петковица, али је она храм успенија свете Богородице, а подигао ју је још Св. Сава, и била је — саборна. У овој је цркви закључен свечани црквени мир између Срба и Грка за време цара Лазара, после распре која је била заподенута још за време цара Душана, због неких црквених односа.

Ова је црква још у првобитном стању, покрај које, на западној страни, стоји и звонара с обичним великим прозорима, а са северне стране, између прозора црквених, од цигле озидане су великим словима речи: „Сава ерпеки,“ Унутра и сада стоји придикао-

РЕ ЉСе

„ВО ПОТИА