Brastvo

МАДА У ИУ

6.

Му д Е УДА Уа р

63

ница, а и нека галерија; ну то је од прилгке место за певачки хор, али кажу, да су Турци то скидали и на поље износили, и да је једноме, који је то наређивао, једна даска разбила главу.

Преграда св. олтара уклоњена је, и ова црква, готово, у свему је слична Грачаници. Разуме се, да ву светитељи сви замазани, а 6 поља, покрај кубета, начинили су Турши мунаре, и долазе ту петком, те клањају. 1846 год. хтели су је Турци разрушити до темеља, али кажу да их је задржао латински епископ, док он то није јавио дворовима: аустријском и руском.

Овде у Призрену има још 7 тећа — тулбета, са повише дервиша, и сва су ова места црквена или манастирска, па су их заузели мухамедански духовници и у њима се сместили.

Мухамеданских школа има: 17 за мушку и 9 за женску децу, једна богословија — „арабија“ — и једна као војничка гимназија -— „мектеб руштије.“ Свештенство је њихово само у Призрену васштавано и оно ни од какве науке нема појма, јер они у својим школама уче само молитве, папу томе нису, као што треба, савршени. јер они и сами признају, да код њих треба 80 год. учити, па тек да знају добро и једно и друго читати и писати.

Православни Срби имају три цркве у којима служе божанствену литургију. Стара црква Св. Ђорђа веома је проста и не зна се од када постоји; друга је Ов. Николе, која је била под земљом до самог почетка П-те половине овог столећа; она је доста и сада у