Brastvo

65

већа и најтврђа, п да се само, тек у неколико, може нишка и сарајевека упоредити е овом. Она је подигнута, цела од лепог тесаног камења и има унутра три олтара за боговлужење, а кажу да ће идуће године већ и довршена бити.

Према Марашу, на десној обали Бистрице, на врх Призрена, изван вароши, где је гробље, има једна развалина — храм је пророка Св. Илије.

У Малези, или, по данашњем називу, Терзи-махали, још 1596. год., спомиње ве, при митрополиту призренском Михаилу, црква Кораћевића, храм Св. Николе. Овде је сада џамија, која доста наличи на цркву, и ту је једно теће с гробљем потомака старих српских племића који, и ако су се преверили, опет су задржали своје старо презиме „Кораћевићи“, а и не одвајају се још од те еветање, и куће су им око ваме те бивше цркве. —

Има једна развалина испод Св. Спаса, храм је Св. Врачева. —

Такође у граду је била једна црква код Д)ушановог двора, храм је био Ов. Преображења.

У Пантелеј-махали је остало предање у народу: да је ту, не далеко од једне чесме, била црква св. Пантелејмона ; такође и у Марашу, где је сада теће, кажу да ву ту били Југ-Богданови двори и његова црква.

А, по споменицима и предању, тврди све, да је било до шеснаестог столећа дркава у Шризрену 12, а у околини око 365, као што је један пут казато, а сада једва да има 20 које служе.

БРАСТВО П 5