Brastvo

У околини близу Призрена ву два манастира који служе, и то: на источној страни не пуна 2 часа од Призрена, под Шариним огранцима: св. Марко; на 8 чава далеко од Призрена: ев. Тројица.

Православни Срби имају потпуно у свему уређену, са 4 разреда, мушку основ. школу, са + учитеља; једну женску основну школу 6 једном учитељицом, и једну богословију са 8 разреда и једним приправним разредом. Од како се зна, у Призрену ву бивали наставници све домородци, са стремом до-маћом, до самог почетка Ш-те половине овог столећа, и први пут јавио се, с бољом спремом са стране, као учитељ : Никола Мусулин и њетов ученик и зет Милан Новичић, који се тамо први појавио као богослов београдеки и васпитаник Велике Школе, а за тим Ставрић и потписати, оба васпитаника кијевске духовне Академије. После ових наставника нападе нешто смрт а нешто и власт, те отераше једног у Битољ, а друтог у Азију на заточење, и за мало пре 5—6 год., што се не затвори призренска Богословија; но сад опет, од те стране, поправило се у неколико стање, те сада тамо има наставника џет: три васпитаника београдска, један руски и један женевски.

Ово је једини завод српски у Старој Србији и Македонији, који је виши од основних школа. На овај завод, од пре 15 год. пропаганде и непријатељи Српетва погледали су са увеличавним стаклом као на какви германски или окефордеки универзитет; па с тога су и наперили удвојену, па и утројену своју снагу против тамошњег Сршетва. (О тога, крајње је

| 4 |