Brastvo

Пар

169

будућност, то је противно дужностима правог хришћанина , који у Бога верује пи у срцу носи науку Христа Спаситеља. (Сваки човек, па и онај који се рачуна у најсрећније, има своје бриге, јер сви људи погледају на У будућа времена, не знајући шта им она доносе. Данас најсрећнији човек, не зна шта ће бити сутра.

Бриге умножавају искуство, које човек добива из непостојанетва земаљске среће. Деца су без бриге, јер не знају за тешкоће људских ствари. Деца мисле, да на свагда могу задржати оно што им се допада и не плаше се од несрећа, јер их нису опробала.

Бриге увећавају и човечју оданост према 36маљекој срећи. Ко има више и силнијих жеља, тај има више и тежих брига. Којим човеком овлада неограничено славољубље, те приписује велику важност благовољењу масе, тај је у непрекидном страху помишљајући, да му и нека непредвиђена околност може упропастити благовољење многих, које је добио великим трудом и жртвама. Којим човеком овлада страст ботатетва, тота обузима страх, чим п помисли на будућу опасност. Али ко хоће да избегне тешкоће, које бриге доносе, тај нека умањи своју оданост ка земаљеким стварима ; нека умери ону страст која је њиме овладала; нека се труди да не прецењује оне ствари, _којима је давао неограничену важност и на послетку, нека своју срећу не оснива на онаквом темељу, који и свака случајна околност може да заљуља и обори. Дечија срећа произлази уопште отуда, што њиховим срцем још није овладало никакво нарочито осећање.