Brastvo

ПРИ И ЛОМЕ А тоа и јој У = је ЕМА ,

170

Невина деца плачу и одмах за тим заборављају своје сузе и лалазе нове предмете, који им стварају праву радост. Деци је све сиграчка, па и саме несреће у животу. ЛПаметан човек, управљајући се по мудрим разлозима, треба да је онакав, каква су деца по при"роди. Ако се не повратите м не будете као деца, нећете ући у царство небеско. (Мат. 18,8.)

Бриге увећавају и човекове одношаје према друштву. У колико човек ограничава круг евојих одношаја и послова, у толико мање има потреба иу толико је лакши терет његових брига. Ну и такав човек жели да му не прете многе опасности, па ако је још слабодутан и плашљивац, њега бриге савлађују. Па и у усамљености пи у самој пустињи многе брите испуњавају страхом срце човечје. У пустињи, истина, нема човек толико узрока, да се боји од опасности, колико има кад живи у друштву, али онај природни страх, који долази од многих могућих опасности, и у пустињи постаје све већи. Ове недаће и несрећеу животу обично су онакве, каквима их чини наше уображење и осећање. Оно што сами сматрамо као велику несрећу, заиста је за нас и права несрећа, а што не сматрамо као зло, то нам је и добро. Фбог тога један и исти догађај за некога није ни од какве важности, а другима тај исти догађај проузрокује тугу и жалост.

Домаће брите обично се сматрају као најтеже и најмучније. У кући имамо да се старамо не самоо себи него, и о жени, и о деци, и о вродницима и о млађима. Дужни смо да се бринемо о издржавању