Brastvo

= , » Е

14

свију укућана, о будућности, части и здрављу њиховом. По неви домаћин, предвиђајући мрачну будућност, често каже: „да сам слободан и да нисам оптерећен породицом, све би ми лако било: али овако судбина моје породице задаје ми страшне бриге, које ми сметају и спасењу душе.“ Ово је узрок, те се у наше време, а нарочито по варошима, у којима раскош влада, многи не жене и избегавају брачни живот.

Али оваке мисли долазе из погрешног разумевања породичног живота и слабог вероисповедног стања. Остм тога, оваке мисли обично су прикривање страсти које раде јаче од љубави, и оне доказују слабо веровање у божји промисао и науку Христа Спаситеља, јер ев. Писмо каже: „Знамо да онима, који љубе Бога, све иде на добро“ (Римљ. 8, 28.). Али узвишени емисао ових божанских речи не могу разумети слаби духови и малодушни људи.

Истина је, да породични живот умножава број брига , али није истина да увећава и њихов терет. Није то несрећа, што неко мора да мисли о многим стварима , али је збиља несрећа, ако неко о једној ствари мора да мисли с непрекидним неспокојством и страхом. Ово може да се деси и оноже који нема и ономе који има породицу.

Ко, плашећи се брига, избегава породични живот, тај пада у жалосне околности безбрачног човека. Нарушавање здравља, усамљеност и у срећи иу несрећи, губитак уживања које долази од љубави супруге и деце евоје, туђа нега при болестима, усамљеност у