Brastvo

172

старости, никакве сузе при самртној постељи — то су све плодови живота без своје породице.

Домаће бриге доносе и домаће благостање, истина, не баш свакоме, него ономе, који земаљски живот цени по хритћанској науци и који верује да овима, који љубе Бога, све тде на добро. Ко љуби Бога, тај своју љубав посведочава савесним и тачним испуњавањем свију еводих дужности, а Ко своје дужности верно и тачно испуњава, тај се не плаши ничега. Ако му Бог одузме и најмилији предмет његове љубави на земљи, истинити хришћанин је уверен, да је и то за време а, по Божјем промислу, да је и за неко добро. И зашто у таквом случају да човек буде жртва жалости, кад зна, да ће му Бог тај губитак надокнадити неким новим доброчинством и кад зна, да све бива по вољи Божјој, да је Божја мудрост безгранична и да јој је само љубав небескога Оца равна“

Свет не може постојати без Бога, а без искрене и постојане вере у Бога не може у свету бити никакве среће ни блаженства. Хришћанска побозклост јесте највећа мудрост на земљи, јер она држи кључеве свију загонетака човечјег живота; она нас уверава да ве на земљи не налази никакво зло, овим греха, и гажења вечних моралних закона, за љубав прекомерне оданости према земаљским временским стварима.

Брачни и породични живот чини човека побожви им и способнијим за испуњавање његових дужности, него усамљенички живот. Колико је више брбга, толико је и чешћег размишљања и помишљања на“Бога.

ПИ ЧРНН