Brastvo

91

је било томбола и разних других игара, ту су 0 дрветима вивили разнобојни ламплони, ту је било бугареких, руских и румунских тробојака, — све је ту било што је вредна рука могла да припреми, јер прва забава ваљала је да испадне што сјајније. Вече је било изванредно пријатно, Фењери горијаху о дрветима некако мађионички, музика свираше, Нечајев с породицом и неколико официра седи и чека, сад ће цео град да се слегне овде, кад, ал' од 800 позватих грађана — ни један.

Тако се свртило то свечано весеље. Можете представити разочарање, које је овај строги деспот у овај мах осветио. Али ни једна му се црта на лицу није померила. Примио је све хладно и спокојно.

Сутра дан позове драги Нечајев све њих преда ве. Без много заврзлама он њима поручи, да кроз један час донесу сваки по 25 рубаља. То је каштита, што нису дошли на весеље. Ни једном није опростио, а многи, који су много пробали, опробали ву и клупу и штап. И други пут били су ови драги грађани већ много паметнији. Још нигде вечери, а они са свом домаћом тевабијом у башти. Сели па чекају, као деца на клупи, кад очекују учитеља. Види им се на лицу, да грдну муку муче. Ко би вам сад ту ваздан описивао, какво је било то весеље на вилу бога Предетавите та сами, а ја ћу да додам, да јетим начином збиља ушао неки други живот у људе, и да је данас, после 10 година, несравњено друкчије.

Важно је још рећи, да у свем овом куту, овамо од Чибарпаланке (на утоку реке Чибра) па око Бер-

БРАСТВО ПГ Ме