Brastvo

105

Велико је стрпљење у ових трговаца, мучан је и горак хлебац, који заслужују. Пече га звезда вас дуги дан, а он поред коња полако тапка, па га час пвује, час се с њим разговара. Па како је мучно сељаку продати. Спопада та зној као грашак, док се свима наодговори, док неком нешто натури. Кад је већ еве готово, и тек да рече „боже помози“, а сељак излази с правом бојом на среду: или нема пара ич-никако, или нема све, па да га причека. Муке су то, рекох ја вама.

Друга врста путничких трговаца су они, који нове ћилимове. Ћилими се обично раде у ћипоровцима, месту некад на гласу, а бад селу од врло мале важности. 'Ћипоровачки ћилими једини су, који не даду да се то место са свим заборави.

Г. Јиречек пронашао је, да бу, из тог места И неки аустро-угарски великодостојници, као што је на пример данашњи гроф Пејачевић, Некад у Ћипоровцима беху и велики рудокопи, и живљаху Саси.

Највише крстаре ови трговци по западној половини Бугарије, обично с три или четири ћилима. А ови су лепи, после пиротских најлешши ћилими на Балкану. Ћипоровац је бачен између Берковца, Кутловице п Белограчика, а врпекој граници врло близу.

Око 11 сати пре подне били смо у Берковцу. Мотли смо етићи џп у Клисуру, па опет да не изгладнимо много, али берковачки се Цинцари умедоше довити, да преки пут пресеку дубоким ровом. днате, ту главни друм изгледа на шепут. Прво води десно у Берковац, па онда излази лево пут Клисури. А онај