Brastvo

107

Најславнија је калдрма. Тешко и мртвима, који се преко ње превезу, а камо ли живима. Само тврдотлавост моја натерала ме је, да се до крчме не екинем с кола, иначе сам ахао и охао на сваком кораку. Отаровремени изглед калдрме одржао се овде у потпуној првобитности. Обично у римска времена градили су калдрме од великих груменова камена, па тако је и овде, тако је и на целом истоку. Карактеристично је, што је свугде оток средином, па то је негде тако наопако изведено, да на поледици људи вратове ломе. Ја сам то видео у Враци, у сред зиме, п добро сам још прошао.

По свему, Берковац може имати вредности само за оне, који би хтели да буду ближе етаром животу народа. И по зградама, и по улицама, као што видесмо, и по калдрми, па најпосле и по самом виду друштвенот живота, он је већ близу антици.

Куће ву већином од чатме, набацане као вилама, без реда и плана. Неколико дирека, нешто прућа, па онда блата, и кућа је готова. Прозоре обично излепе артијом. Излепе, до душе, али како То ви мудри западњаци не знате. Да је све од артије, не би видео ништа, зато се помаже другим начином. Нађе негде на сметишту комађе стакла, па то брижљиво сакупи, па кући. Скупио је н. пр. 10 парчета, које веће, које мање; сад процепи артију на десет места и прилепи стакло. Ето видите; бад има и прозора и светлости.

Ко ће као ок! — Још једна је карактеристика код тих људи важна: то бу криви столови и покварене браве. Право да вам кажем, ја још нигде ни-