Brastvo

108

вам нашао сто, као што ваља, и браву читаву и намештену како треба. Отолове им праве дунђери теслом п чустером. Како се плаћа, онако се и ради. Код дунђера је све равно, преко чега не можете сломити врат. А кад човек може стајати на две ноге, зашто не би сто могао на четири Дај један јексер одовуд, дај други одонуд, „клавај“ овде, „клавај“ тамо и „Ккраката“ су готова. Сад га наместе пред крчиу, наслоне се који па ћепенак, који на рагастов, који на зид, запале по цигару, па ће га ваздан гледати. И бог их заборави! Није шала, то је нов сто! Сутра дан, а он у куковима већ рамље, то ником ништа не омета. Док не рамље, не добива еснафско право.

А брава: — Донесе је кући, па почне. у рукама да је обрће и да је затледа. После је принесе вратима, па прислони и нешто мери. После је опет загледа, обрће и као врти главом. Кад јеон „вртео“ те „немске машине“, те сад да зна Најзад се опет нечему довије. Прикује вам он браву на рагастов, а на врата удари онај двојни шип, и „немски је марисетлук“ пронађен. Шритисне левом руком на кључаницу, а десном руком повуче или гурне врата, и врата као врата, полусте сили и отворе се. Сад погледа лево и десно у децу, после у жену, која је од чуда чабуљила очи, па се само угодно насмеје. А ови ће му сложно одговорити једним дугачким: а! — Све је вад готово.

Други је паметнији. Место да прикује браву на рагастов, он је обрне наопако, 6 кључаницом доле, и ствар је опет у реду. А трећи је најпаметнији.