Brastvo

109

Заковао је браву Форме ради, па се затвара шипом ! А знате ли зашто је све то тако“ Зато, што мудраци овде никада не разликују браву за десну или за леву руку, а трговац им опет то неће да каже, јер док би отишли кући да виде, предомислили би се, и тако би изгубио муштерију. Дај, продај, па нек трља главу.

Тртовина је у овој заборављеној вароши одвећ слаба. Берковац једва да има 12—15 села, од којих живи, па и то, као што рекох, мора братски в Кутловицом да подели. Па шта овом сељаку треба Овдашњи сељак је одвише штедљив. да своју израну он годишње не потроши ни 300 гроша. У обичне дане храни се качамаком, а у празничне погачом, млеком, сиром, копривом, луком и т. д. У одвећ благе дане заклаће јал" кокошку, јал: прасе, јали јагње, и то већ мора да је од имућнијих људи. Кокошку ће обично хранити 4#—5 педеља пред празник, и обично ће знати пола села, да ће чорбаш Јончо о празнику клати кокошку , п знаће баш коју. 'Тако је то значајна појава. — Да одело сељаку такође из чаршије ништа не треба.

У свачему је умерен и врло је радан. У кући нећете му наћи ничега, што није одвећ потребно. Па и то не сме да буде са свим баш ново, јер му вређа оно чуство штедљивости, које се ужасава кад Види нешто ново. Јер за то или је плаћено, или треба платити, па то вређа не једно, но ева чуства штедљива човека. Било ма шта, само ако је ново, па много дречи, он ће како му драго „доправити,“ овде узицом стегнути, тамо нешто старо приковати и онака-