Brastvo

113

које урођеник још не познаје и не ради. На прилику сад, пољопривредне машине, деликатесе, ситније индустрије ит, Д., а то је опет могућно само у већим градовима, не у Берковцу. Берковац мора остати Берковад.

Оставимо га, нека чами, па се кренимо на пут даље. Одавде већ својски улазимо у систем Коџа-Балкана, (Старе Планине). Не прође чав, и ви сте у селу Клисури — последњој штацији одовуд Балкана. И оно је на самом дну балканском. Има једну улицу, па и она је пуна крчама. Крчмари вас чекају као гладни скакавци. Једва чекају да им свратите и да оставите које десет пара. Има ту и од малине вина, — али то је све бајаги, као што је и сам крчмар — Пинцарин — бајаги човек. Чим се од Клисуре одмакнете, а ви приметите, да сте у неком брдеком крилу. Лево крш — у небо, десно крш — у облаке, а пред вама највиши планински венац, 4640 париских стопа ') висок, мислите, да се прећи не може. И тако вам изгледа, као да путујете по неком крилу, па се пужате све више и више, и домичете све ближе и ближе некој глави, снегом као чалмом обавијеној.

Пут се вије као змија уза стрмене стране какве грдне провалије. Коњи једва вубу и празна, а толи пуна кола, зато се путници обично скидају, па иду пешке. Изгледа као неки грдни казан, — а доле шума, па мрачна и убава. Вода жубори, птице пе-

Т) Једна париска стопа == 0:325 метара.

ВРАСТВО Ш 8