Brastvo

дашњих великих јевропских свила. Догађаји дакле нашега народа његовога доба нису више месне, но опште, јевропске природе.

4) Да оствари своје и народне жеље, ваљало је да краљ Урош има и јаке материјалне изворе. И то му ве не може порећи. Он је први од наших Немањића завео сталан ред у нашим старим Финансијама, Он је зауздао самовољне Дубровчане п стално обележио живе изворе народној благајници, не плашећи све савеза који се против њега образовао. Свака је њетова реч истинита оправдана заповест, Не верујете ли, завирите у ма коју листину Уурошева времена, па ћете се уверити. Дао државник, патриота , војник, Урош је постао идеал доцнијим Немањићима, који почасни и имени назив његов узеше за називе и имена своја до последњега њихове лозе.

5) Михаило УПГ-ми Палеолог познавао је добро све ове особине српекога краља, и зато је и похитао да му понуди своју кћер Ану за млађега сина. Разлози, који га нагонише на тај корак, поменути су напред. Да Урош не беше оно, што је одиста био, препредени политичар Михаило не би тражио његовог пријатељетва и родбинства. Урош је прозпрао намеру лукавога Грка, зато и не хтеде примити невесту. Што се Пахимер неистинито и погрдно изразио о животу нашега народа и о двору српскога краља, уверени смо на основу толиких доказа, да је то било из пакосне освете, ради одбијене и враћене принцезе. И зар можемо веровати да је истинито причање посланства, у коме беше главни вођа хХартофилаке Јо-