Brastvo

151

Чим стадосмо у механи, у којој је обично ноћивао мој кочијаш, долазећи у Сарајево, одмах нађем амалина, који упрти сав мој пртљаг и одведе ме у српску школу, где беше уједно и мој стан. Ту сам се нашао с друговима, старим познаницима из Текелијанума, и они ми казаше све што ми је у новоме положају ваљало знати.

ж А ж

Сарајево је као у неком котлу између брда Требевића и оног преко пута му. Прво име Сарајеву беше Врх Босна извесно отуда, што, се кажу, тако и сав крај звао. Оснивачи су му потурчењаци Соколовић и Златановић. Тврђаву је саградио први босански везир Узрев ( Хозрев)-паша, познат под именом Усрев-бег; од њега су и све важније грађевине у Сарајеву. Та се тврђава звала Љосна-сбрај (тврђава) отуд скраћено Сарајево.

Брда око Сарајева. гола су ; гору исекоше Турци с тога, што су у њу бежали и по њој се крили хајдуци. Брда чине прстен отворен према, истоку; на западу је горе на брду поменута тврђавица, од које је име: Шетер-барајево. Тврђавица господари градом и целим пољем сарајевским. Добри топови с тврђавице и планинског прстена не би ддопустили ни најстрашнијој војсци, да освоји Сарајево. Кривудајући између Требевића и Бакије-брда — протиче поред тврђаве речица Миљацка, која,