Brastvo

104

шаровићи бијаху се већ ријешили за повратак у хриш-

ћанство, али догађаји и прилике из 1862 године задржаше их, те су они и данас Мухамедове вјере; од њих и сада у животу је кћи Уа Јашаровића попадија (аве Чукића, попа из Д. Ржанице.

До половине овога вијека, од Рајевића племена, била је на гласу кућа Ковачевића, из које су били војводе Лакић и Симо Лакићев свима Васојевићима. од Мијашановића заузимали су прво мјесто Зечевићи, као: архимандрит Мојсеја и његов последник архимандрит Никодим, и од Новаковића племена била, је на гласу кућа Пантовића. У овој Фамилији и данас зна свако дијете за име: Нова Пантовића.

Од половине овог вијека изашле ву и ове куће на глас: Милан Вуковић Лопаћанин, кућа Делевића, кућа Бакића, кућа Сајичића и још неке. Делевић је и Панто Цемовић.

Управа војводе Сима, архимандрита Мојсеја и Нова Пантовића за ову нахију има неоспорних заслуга. Они су млого радили и урадили; они су прво обратили пажњу на то: да се племена Васојевичка, ба Србљацима зближе и збратиме; за тим су зоратимили племена Васојевичка вјерски; они бу истиснули неповредну управу плавеских и гусињеких бегова; они бу у дјеиствовали да Турци и не долазе у ову нахију ни под којим изговором; они су били и судије и управитељи ове нахије од почетка до половине овога вијека. Њихова управа била је мудра и она је омогућила постанак првијех девет капетана у нахији с новим војводом с Лопата Миљаном Вуковићем, Тих десет ка-