Brastvo

МИ

28

ове пукотине износи неколико метара, а дубљина је ваљда до испод овновице Комова. Тада се, за пуне двије године са сјеверне стране испод самога врха комског, Бавана, одвајало, уривало и точило камење доље у долину — Међукомље — ђе га има за неколико милијуна кола, и то ву комека 'Точила, а све ово окрунило се од Комова Злоречког и Краљско-Љеворечког и нешто из оног мјеста које се зове „Првени Клијеб“. Та рупчага „Црвени Жлијеб“ по својој новини познаје се из далека, црвени ве. Из ње и сада круни се камење и отпада.

Ту се тако много намљело камења да изгледа прибијено уз Ком до половине као год брашно у мучњаку. То је права слика Точила комских.

Оно мјесто, што раздваја Комове: Божићски е једне стране од Комова Љеворечког и Кучког е друге стране, зове се Међукомље. Између Комова Кучког и Љеворечког има једно мјесто, зове ве „Загон“. То је мјесто природни град са једнијем уласком вамо, на томе уласку кад уђу дивље козе да пасу по Загону, којијех доста има у Комовима, лов је вигуран. Ту их ловци затеку и чекају на етрузи, другог изласка отален нема, но и на овоме улазу приступ је ризичан. А Међукомље, то је пролаз између Комова који води од Планине Љубана са сјевера к југу на Кучку планину, Царину, на којој има млого Катуна Кучкијех. Га се планина ослања на Кучки Ком.

Ту, у Међукомљу, често водили су се крвави племенски ратови у прошлијем вјековима па и до половине овога вијека, између Васојевића, Куча, Кли-