Brastvo

24

мената и Колашинаца за то; што ву често плијењали и отимали стоку једни другима, па и Кучи са Васојеви_ћима били ву ве, и водили су племенске ратове. Ти племенски ратови трајали су од прилике до 1540 године. Овом и оваком животу учинио је крај уплив Црногорскијех владика на Куче и Васојевиће и пријатељство које воде од Васојевичког Сима ва Кучима.

Дакле за то, што је то бескорпвтно крвопролиће престало пзмеђу Куча и Васојевића признање припада црногорвкијем владикама, и од како су се ова два племена умирила међу собом, од тада и Клименти нијеву никада више нападали на Катуне Васојевичке, за то: што ву им Кучи били за леђима, те пријатељство Вавојевичко ба Кучима бијаше на штету поарнаућеном врпском племену Климентима и Колашину.

Кад не би опло онијех комекијех шњегова и усова, пут е Андријевице Пеховима, преко Штавне између Комова на Царину низ Куче до Подгорице, био би најкраћи; но тудије шњегови су тако велики да бе зими од њих једва виде највећи врхови јела, а у Комовима има га вјечито. Ту нови снијег затече увијек стари, и тако, кад би тула и било пута, могло би се њиме путовати само љети, и највише до пет и силом до шест мјесеци.

На млого мјеста види се закинут по неки врх од јеле. На питање причали су ми о томе ово: да зими чобани и ловци иду на крпљама, а некад и по површици по снијегу, те лове дивљач, који је тако велики да врхове закидају за мећајице'!!. Да су шњегови велики, и око Комова највећи у цијелом простору ерш=