Brastvo

26

Џавић, а пошли смо на Ком путем: од бјелеге испод Кома Краљско-Љеворечког по дну полица комекијех, преко Недине плоче, у Међукомље к Парини тако, да нам е десне етране стајаху она два велика врха Комова Краљеко-Љеворечког и Кучког, а е лијеве врх Кома Божићеког — Баван.

Ком Краљеко-Љеворечки ва овог пута изгледа као наслаган на слојеве — поличаст, и ове ву к врху еве уже. По овим полицама виђаше се по гдје који бор како стоји убамљен као какав саморани старац без нигђе никога. Испод нав лежаше један велики бор стрмотлављен, коме ејекира бијаше живот одузела. Од овог бора који по своме дебеломе стаблу изгледаше да је био млогијема боровима праотац, бијаше извађено пет до шест товара луча; а остали труп његов лежаше опружен врхом низ Точила. То бијаше једна врло дирљива нијема тужба, јер се могло узети толико луча а да се он и не обори.

У преласку, преко Недине плоче, гледао вам толики број ласта, које се по врх нас бијаху разлетјеле тако да су нам очи замрежиле; и никад их толико млого нијевам видио као ту. Својом мложином изгледале су онако, као што изгледа ројак пчела у ројењу а у оној стијени Литици над Недином плочом, виђаше се толики број тнијезда њиховијех, да би човјек рекао : овдје се ласте легу за цио свијет. Овдје ми се наметнуло питање: да ли ласте знаду своја гнијезда ! А од њиховијех изметака пут, куда смо морали проћи на томе мјесту, бијаше побијелио као од снијега; но