Brastvo

25

екијех земаља, то стоји и то је истина. На катунима оним око Комова као : Љубану, Штавни, Варди, Мојану, Царини, Курлају, Широкару, Саламону, Котичу, Планиници, Рогаму, Маргарити, Неепрену, Мрченовом долу, Ковачевића катушишту, Вељој, Сланој и Каменској рупи, Турјаку Луку, пи Меџгаљу не кови се еијено. По тијем планинама само ве пасе трава и то љети и највише по четири мјесеца, па по том стока се с јављује у ниже планине ближе селима око ријека Таре, Дрцке, Злоревице и Лима, куда је блаже и мекше за људе и стоку, а на некијем планинама често остану сметови старога снијега да дочекају нови снијег, нарочито куда ву били усови — снијежне лаве.

Пут на Конмове.

На комове пењати се тежак је пут са сваке стране, ту пута и нема. На Комове Краљеко-Љеворечки и Кучки може се припети бамо онај, који има сувише слободе, тако је и са Комом Злоречким Божићеким; но на овај има. приступа понајлакшег за пењање и то: од Штавне. Ко мисли, и Хоће, да се на један врх пење, тај нека пође од Штавне уз ком Божићеки. Путник који би бе у овом правцу пењао па би осјетио ма какве невигурности, тај нека не проба пењати се на она друга два врха, а и за силазак нека не тражи другога и лакшега пута од овога.

Ја сам обишао Комове Краљско- Љеворечки и Кучки, па сам по том пошао да бе испењем на врх Кома Божићеког; на овај пут пошли смо с Љубана нас тројица ја, мој покојни брат Милутин и Милић