Brastvo

36

ливада и Плавско језеро. Овдје у Плаву, бегови ву Реџепагићи, има их око тридесет кућа. По етарини они су рођаци Шабан-Агића, воде поријекло од два брата Шабана и Реџепа, па кад ву се подијелили, Шабан је добио Гувиње, а Реџеп Плав. Но од Шабана нема, никога у мушкој линији, а од Реџепа има их доста и сви се зову бегови, и од те породице и дијете кад. се роди, рађа се као бег, па су као такви примали до скоро и неку плату од државе, но то је од неког времена престало, те за то бегови Реџепагићи сад мрзе на Османлије и осиротјели су.

Плав је на љешшем мјесту од Гусиња.

Плавско језеро изгледа као елика јајета, више је дугачко а мање широко. Оно је пекључива својина Плављана и плавекијех бегова, но оно је према своме благу бескористно. Оно је пуно рибе младице и пастрмке, па опет за то на вофри плавескијех бегова то је ријеткост. Ово је језеро по своме изгледу плаво, за то је ваљда тако и крштено, и варошица Плав мора бити да је добила име своје по своме језеру.

Прича о Плавеском језеру.

О постанку овога језера, слушао вам народну причу оваку: „Кад је Св. Сава по земљи ходио, он дође и на ово мјесто гдје је сад језеро. У то вријеме није било ту никаквог језера, већ нека велика варош. Он је дошао да народ п људе те вароши научи закону Божјем, као свуда, и пошто их је поучио он и замркне. Тада потражи конак но нико не хтједе да прими у свој дом тог Божјег угодника. На пошљетку,